Russische senatoren: het Westen wil de regering in Moskou omverwerpen

Volgens een nieuwe commissie van de Russische Federatieraad is het Westen erop uit om de Russische jeugd te veranderen in een 'instrument voor sociale destabilisering'.

Politicus Vyacheslav Volodin tijdens een discussie over Ruslands mediawetgeving.
Politicus Vyacheslav Volodin tijdens een discussie over Ruslands mediawetgeving. Foto Sergei Ilnitsky/EPA

Russische beïnvloeding? Als je het Russische parlement mag geloven, is wat het Westen uitspookt in Rusland veel ernstiger. Volgens een commissie van de Federatieraad willen westerse mogendheden de Russische regering omverwerpen. Hun belangrijkste wapen: Russische jongeren.

De ‘tijdelijke commissie ter verdediging van de soevereiniteit van de staat’ van de Federatieraad (de Russische Eerste Kamer) werd in juni van dit jaar opgericht. Doel van de commissie: het ‘monitoren’ van inmenging door buitenlandse staten en internationale organisaties.

Lees ook: Rusland beïnvloedt ons vooral online, over Rusland dat volgens de AIVD probeert ook in Nederland de beeldvorming over het eigen land te beïnvloeden, met als doel het beleid te veranderen.

Uit documenten die in handen zijn van de Russische site RBK blijkt dat er een zwartboek en een openbare lijst komen waarop de agents of influence met naam en toenaam zullen worden genoemd. De commissie studeert ook op verdere maatregelen om activiteiten van buitenlandse actoren in Rusland te beperken. Vorige week tekende president Poetin een wetswijziging die het mogelijk maakt buitenlandse media aan te duiden als ‘buitenlandse agent’.

Het Westen, stellen de senatoren volgens RBK, is erop uit om de Russische jeugd te veranderen in een „instrument voor het ondergraven van nationale politieke systemen, de realisatie van ‘kleurenrevoluties’ [een verwijzing naar opstanden in Georgië en Oekraïne, red.] en sociale destabilisering”.

De beschuldiging dat het Westen uit is op regime change in Moskou is niet nieuw. Op de staatstelevisie wordt oppositieleider Aleksej Navalny bijvoorbeeld steevast voorgesteld als een agent van de VS.

Lees ook: Russische oppositieleider Navalny opnieuw opgepakt