Opinie

Regendouche

De neiging het roer volledig om te gooien overvalt me meestal als ik voor werk in het buitenland ben. Dat is niet vaak. Voor deze krant bracht ik een flitsbezoek aan de Zwitserse stad Bazel, waar ik een afspraak had met spits Ricky van Wolfswinkel, die sinds dit seizoen voor de plaatselijke FC werkt.

Zo’n uitstapje klinkt leuker dan het is. De praktijk is dat je vooral bezig bent met aankomen en wegwezen en tussendoor uitgeput tegenover de geïnterviewde zit. Toen ik in de kamer met regendouche van het zakenhotel voor de spiegel stond kwam het besef dat ik lang genoeg de stereotiepe journalist had uitgehangen. Ik ging dit keer eens niet stiekem uit het raam hangen om te roken of mezelf volproppen met fastfood.

Bazel was de juiste plek om een nieuw begin te maken, zelden een stad met zo weinig uitdagingen gezien, maar dat kan ook aan het weer – net boven nul – de avond – zondag – of de ligging van het hotel – zakendistrict – liggen.

Eerst maar eens naar ‘de gym’ in het keldertje. Er waren twee apparaten. Ik zat zeven minuten op een fietsje, lang genoeg om het gevoel te hebben dat ik had bewogen. Daarna at ik een bord sla in een Zwitsers restaurant. Ik was er de enige gast, maar ze zetten me voor de zekerheid toch maar aan een tafeltje met uitzicht op een muur waaraan een foto van twee vrouwen in een rijstveld hing.

De volgende dag bleek Ricky van Wolfswinkel nog dezelfde Ricky van Wolfswinkel als die van Vitesse, een voetballer bij wie de roem niet naar het hoofd is gestegen. Hij had een FC Basel-rompertje gekocht voor mijn jongste dochter en vroeg of ik ook zo’n hekel had aan verplichte etentjes met collega’s. Bij FC Basel hielden ze van de combinatie gezond en teambuilding.

Later die middag gaf hij me een rondleiding door het stadion. We eindigden bij een hometrainer in de catacomben waar hij, herstellend van een gebroken voet, noodgedwongen halve werkdagen op zat.

Ik zag tot zijn verbazing parallellen tussen onze levens. Alle twee opgegroeid met het geel-zwart van Vitesse, alle twee vader van twee jonge kinderen, alle twee niet roken, alle twee aan het groenvoer, op een vrijwel identieke hometrainer in Bazel gezeten…

Ricky: „Zeggen ze tegen jou ook de hele dag dat je een leuk leven hebt?”

heeft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.