Pro-formazitting

OM: undercoveractie na ‘vergismoord’ zorgvuldig

De undercoveractie waardoor een schutter in de zogenoemde ‘vergismoordzaak’ is aangehouden, is zorgvuldig afgewogen. Dat betoogde het Openbaar Ministerie dinsdag tijdens een pro-formazitting. Twee agenten die zich voordeden als leden van een Molukse motorclub benaderden bij die actie de vrouw van Tony D. (34). Hij wordt ervan verdacht dj Djordy Latumahina (31) te hebben doodgeschoten, vorig jaar in Amsterdam. Diens vriendin raakte daarbij zwaargewond. De schutters hielden Latumahina vermoedelijk voor een ander. Bij hun undercoveractie vroegen de agenten de vrouw van D. – volgens het OM „op rustige wijze” – naar de bestuurder van de auto bij de liquidatie. D. en zijn vrouw meldden daarna bedreiging door een motorclub bij de politie, die overging op doorzoekingen bij hun huis en campingplek. Na de vondst van een vuurwapen kon D. worden aanhouden. De advocaten van de medeverdachten betwijfelen of de undercoveractie door de beugel kan; het zou er wel dreigend aan zijn toegegaan. De rechtbank heeft het OM nu gevraagd opnamen van de actie aan de verdediging te geven. Volgens het OM had de vermeende schutter contact met drie andere verdachten en zit het bewijs in deze zaak vooral in de combinatie van plaatsbepalingsregistraties van voertuigen en telefoons. (ANP)