Dreigend agententekort door pensioengolf

Van de 60.000 medewerkers van de Nationale Politie stromen er de komende zeven jaar 14.000 uit.

Foto iStock

Bij de Nationale Politie dreigt de komende jaren een personeelstekort. Dat bevestigt een woordvoerder van de korpsleiding na berichtgeving in de Volkskrant. De uitstroom van agenten die met pensioen gaan, kan niet worden opgevangen omdat de instroom tegenvalt, waarschuwen de korpsleiding, de Nederlandse Politiebond en de Politieacademie.

Bij de politie werken in totaal zo’n 60.000 mensen. Maar liefst 14.000 van hen zullen de komende zeven jaar uitstromen, zegt de woordvoerder. “Eenderde van hen vertrekt op reguliere basis, bijvoorbeeld omdat ze van werk wisselen, en tweederde gaat met pensioen.” Tegelijkertijd zijn door bezuinigingen de afgelopen vijf jaar minder agenten opgeleid: niet tweeduizend, maar duizend per jaar, meldt de Volkskrant.

Rekenkamer waarschuwde al

Het probleem is niet nieuw. In mei waarschuwde de Algemene Rekenkamer al voor personeelstekorten door vergrijzing bij de overheid, waaronder politie, defensie en het gevangeniswezen. Na de presentatie van dat rapport aan de Tweede Kamer zei Rekenkamerpresident Arno Visser: “Het personeelsbeleid is het grootste, overkoepelende probleem van de rijksoverheid.” Het personeelstekort bij de politie lag volgens dat rapport ten grondslag aan de problemen bij de reorganisatie van de Nationale Politie.

Door de vergrijzing neemt de druk op jonge collega’s toe, zei korpschef Erik Akerboom bij de opening van het academisch jaar begin september. Agenten boven de 55 draaien geen nachtdiensten. Vooral in landelijke gebieden zal dat probleem zich vaker voordoen.

Extra geld

In de begroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid is 5,7 miljard euro gereserveerd voor de politie. Volgens het regeerakkoord komt daar 267 miljoen euro per jaar bij, onder meer om de capaciteit te vergroten. Koprschef Akerboom zei na de presentatie van het regeerakkoord blij te zijn met het extra geld.

Deze woensdag en donderdag verdedigt minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) de begroting in de Tweede Kamer. In de aanloop naar dat debat kondigde Grapperhaus aan 100 miljoen euro van het extra budget te reserveren voor het aantrekken van personeel. Het werven en opleiden van nieuwe agenten moet “op termijn” leiden tot 480 extra fte’s.

Bij de Politieacademie zullen komende jaren al 200 extra aspirant-agenten, bovenop de 2.000 studenten, worden opgeleid, zegt de woordvoerder. Daarnaast zijn er plannen om opleidingstrajecten te verkorten en studenten te trekken uit andere opleidingsrichtingen, zoals MBO Veiligheidskunde. “Bij de politie hoeft niet iedereen de politieschool te hebben gedaan”, zegt de woordvoerder. “Bijvoorbeeld bij het aanpakken van internetcriminaliteit.”