Paus in Birma

‘Respect voor iedereen’

Foto Max Rossi/Reuters

Zonder de politiek gevoelige term ‘Rohingya’ te gebruiken heeft paus Franciscus dinsdag op zijn bezoek aan Birma opgeroepen tot „respect voor iedere etnische groep en zijn identiteit”. In de hoofdstad Naypyidaw werd de paus ontvangen door president Htin Kyaw. Hij sprak ook met Aung San Suu Kyi, de feitelijke leider van de Birmese regering. In Rome had Franciscus wel over de Rohingya gesproken, nu vermeed hij de term – Birma erkent deze groep, overwegend moslims, niet als een etnische minderheid. De paus zei wel dat Birma „blijft lijden onder conflicten en vijandelijkheden tussen burgers”. Rohingya-activisten betreurden dat de paus niet explicieter inging op de recente militaire golf van geweld tegen Rohingya. (AP, AFP)

    • Marc Leijendekker