Overheidsinkomsten

OESO: lage btw-tarief moet nog hoger

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is voorstander van een verhoging van het lage btw-tarief in Nederland. De club van rijke industrielanden vindt zo’n verhoging een verantwoorde manier om meer inkomsten te genereren voor de overheid, die het geld vervolgens weer kan investeren. Ook kan de regering gerichter belastingverlagingen doorvoeren, schrijft de organisatie in haar Economic Outlook.

Nederland heeft nu btw-tarieven van 21 en 6 procent. In het regeerakkoord is afgesproken dat het lage tarief verhoogd wordt naar 9 procent. Volgens de OESO is dat nog niet voldoende.

Door de kabinetsplannen worden groente, fruit en andere levensmiddelen, maar ook een kappersbezoek, duurder. Niet alleen ondernemers hebben kritiek op het plan, een ‘brede coalitie’ van linkse partijen en brancheclubs verzet zich tegen de verhoging van het lage btw-tarief. Ondernemers vrezen minder klandizie en consumenten hogere prijzen.

De door het kabinet voorgestelde stijging van het lage btw-tarief is echter niet voldoende, zegt de OESO. Volgens de organisatie zou het gat tussen het hoge en lage btw-tarief kleiner mogen worden. Door verhoging van het btw-tarief kan de belasting voor lage inkomens en tweeverdieners met jonge kinderen omlaag. Zo’n belastingverlaging kan leiden tot meer werkende vrouwen. Ook kan het geld gebruikt worden voor investeringen in onder meer onderzoek en innovatie. Die investeringen blijven in Nederland, en veel andere welvarende landen, achter bij de economische groei. (NRC)