Oud-voetballer Kargbo niet vervolgd voor matchfixing

Ondanks een verklaring van de betrokken matchfixer heeft het OM onvoldoende bewijs om de zaak tegen de oud-speler van Willem II door te zetten.

Ibrahim Kargbo in duel met FC Utrecht-speler Kevin Vandenbergh, op een foto uit 2009.
Ibrahim Kargbo in duel met FC Utrecht-speler Kevin Vandenbergh, op een foto uit 2009. Foto Geert van Erven/ANP

Voormalig voetballer Ibrahim Kargbo wordt niet vervolgd voor matchfixing. Ondanks een verklaring van een matchfixer heeft het Openbaar Ministerie (OM) onvoldoende bewijs om een strafzaak tegen de oud-speler van Willem II te beginnen. “Het is mogelijk dat er matchfixing heeft plaats gevonden, maar dit kan niet bewezen worden”, aldus het OM.

Kargbo speelde tussen 2006 en 2010 in Tilburg en zou in die periode geld hebben aangenomen om de uitslag van voetbalwedstrijden te beïnvloeden. De Volkskrant onthulde twee jaar geleden dat een Aziatisch goksyndicaat Kargbo in 2009 benaderde met het verzoek zijn ploeg met ruime cijfers te laten verliezen tegen Feyenoord en Ajax.

De bewuste matchfixer, de Singaporees Wilson Raj Perumal, heeft verklaard over de manipulatie. Dat de fraude desondanks niet kan worden bewezen is volgens het OM omdat er geen ondersteunend bewijs is. “Zelfs indien iemand een moord bekent maar dit wordt niet ondersteund door andere bewijsstukken in het dossier, dan kan de moord niet bewezen worden. Eén verklaring is geen bewijs in het strafrecht.”

‘Hier krijg je buikpijn van’

In het geval van Kargbo is volgens een woordvoerder van het OM onder meer gezocht naar correspondentie, betalingen of verklaringen die het verhaal van de fixer ondersteunen. Het probleem is dat het gevonden bewijs over andere wedstrijden gaat dan de duels waarover de betrokken matchfixer heeft verklaard. Daarom is besloten de zaak te seponeren.

In gesprek met de Volkskrant stelt officier van justitie Martine Boerlage dat de zaak-Kargbo pijnlijk de limieten van de huidige wetgeving blootlegt:

“Als je het in samenhang bekijkt, krijg je er buikpijn van. Dan denk je: dit is niet goed. Het is duidelijk dat Kargbo en Perumal samen hebben geprobeerd wedstrijden te fixen in Nederland. En dat het mogelijk een of meerdere keren is gelukt. Alleen: strafrechtelijk hebben we een bewijsprobleem.”

Expliciet strafbaar stellen

Om herhaling te voorkomen laat het OM nu onderzoeken of matchfixing expliciet in het strafrecht valt op te nemen. Nu wordt het manipuleren van een sportuitslag nog gezien als “niet-ambtelijke corruptie, oplichting of witwassen”. Het OM wil nu kijken in hoeverre het haalbaar is een wetsartikel op te stellen specifiek toegespitst op matchfixing.

Daarnaast onderzoekt het OM of het mogelijk is om sporters te vervolgen als ze niet melden dat ze door een matchfixer worden benaderd. Zo’n meldplicht is er nu ook al, maar alleen in het tuchtrecht. Met andere woorden: alleen bonden en clubs kunnen een speler vervolgen als hij contact met matchfixers niet meldt. Het OM wil nu kijken of die meldplicht ook in het strafrecht is op te nemen, zodat ook justitie zelf een zaak kan beginnen bij het niet naleven ervan.