Maduro opnieuw verkiesbaar

Ook werd woensdag bekend dat Maduro diplomaat Rafael Ramírez heeft ontslagen. Ramírez uitte veel kritiek op de president.

Maduro tijdens een persconferentie in hoofdstad Caracas
Maduro tijdens een persconferentie in hoofdstad Caracas Foto Carlos Garcia/Reuters

De Venezolaanse autocratische president Nicolás Maduro wil in 2018 opnieuw meedoen aan de verkiezingen. Dit maakte vice-president Tareck El Aissami woensdag bekend. “Als God en het volk het wil, zal onze broeder Nicolás Maduro herkozen worden als president van de republiek.”

Ook werd woensdagavond bekend dat Maduro VN-diplomaat Rafael Ramírez heeft ontslagen. Dit meldt persbureau Reuters. Ramírez, jarenlang minister van Olie in Venezuela, uitte de laatste maanden steeds meer kritiek op Maduro.

Honger, tekort aan medicijnen, ingestorte economie

Het bericht dat Maduro zich opnieuw kandidaat wil stellen, komt midden in een nationale crisis in het Zuid-Amerikaanse land, die volgens velen gecreëerd is door de president. Het land kampt met honger, een tekort aan medicijnen en een ingestorte economie. De president regeert sinds zijn verkiezing in 2013 vrijwel uitsluitend per decreet en weigerde in 2016 op te stappen toen hij de parlementsverkiezingen verloor.

Eerder dit jaar zette Maduro het parlement, dat door de oppositie werd gedomineerd, buitenspel toen hij een zogenoemde grondwetgevende vergadering installeerde. Hierbij gaf hij een regeringsgezind volkscomité de bevoegdheid de grondwet te herschrijven. Volgens critici probeert Maduro op deze manier zijn macht nog meer te vergroten.

Lees hier een reportage van NRC-correspondent Nina Jurna over het leven van een gezin in Caracas

Protesten en kritiek

De afgelopen maanden vonden in Venezuela aanhoudend demonstraties plaats, die met harde hand werden onderdrukt. Hierbij vielen meer dan honderdtwintig doden. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de regering van Maduro stelselmatig bruut geweld, waaronder marteling, ingezet tegen demonstranten en politieke tegenstanders.

Vanuit de internationale gemeenschap klinkt aanhoudende kritiek. Zo bestempelde de Amerikaanse president Donald Trump de Venezolaan als dictator, waarna hij onder meer al zijn tegoeden in de Verenigde Staten bevroor. De Europese Unie stelde deze maand nog een wapenembargo in tegen Venezuela, met de oproep “dringend de democratie te herstellen”.

De presidentiële verkiezingen staan gepland voor december 2018 maar zullen vermoedelijk vervroegd gehouden worden.

Correctie (5 december 2017): In een eerdere versie van dit stuk stond de naam van Ramírez geschreven als Ramirez. Dat klopt niet. Hierboven is dat aangepast.