‘Luka Modrić fraudeerde voor bijna 900.000 euro’

De beschuldiging volgt op vergelijkbare aantijgingen bij Modrić’ teamgenoten, onder wie stervoetballer Cristiano Ronaldo.

Luka Modrić tijdens een kwalificatiewedstrijd voor het WK in 2018
Luka Modrić tijdens een kwalificatiewedstrijd voor het WK in 2018 Foto Angelos Tzortzinis/AFP

Real Madrid-middenvelder Luka Modrić is door de Spaanse autoriteiten beschuldigd van belastingfraude. Hij zou ruim 870.000 euro te weinig hebben afgedragen van het geld dat hij verdiende aan beeldrechten, meldt persbureau Reuters. Modrić’ vrouw, Vadja Modrić, zou ook betrokken zijn bij de fraude.

Volgens de aanklagers ondertekende Modrić in 2012 een contract waarmee hij zijn beeldrechten doorschoof naar een Luxemburgs bedrijf met de naam Ivano, dat in 2013 ruim 550.000 euro ontving en het jaar daarna bijna 730.000. Volgens de aanklagers is Avano een nepbedrijf, “opgezet om belasting te ontwijken”. Modrić heeft volgens Reuters nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Real Madrid

De beschuldigingen aan het adres van Modrić volgen op vergelijkbare verdenkingen bij teamgenoten van de middenvelder. In juni dit jaar werd bekend dat Cristiano Ronaldo wordt vervolgd voor belastingfraude. Hij zou bijna 15 miljoen euro hebben achtergehouden van de fiscus. Ook de Braziliaanse verdediger Marcelo Vieira da Silva Júnior en coach José Mourinho werden aangeklaagd voor belastingfraude.

Ook bij andere Spaanse clubs komt dit soort fraude voor. FC Barcelona’s Lionel Messi, meerdere keren uitgeroepen tot voetballer van het jaar, werd vorig jaar samen met zijn vader schuldig bevonden aan het ontduiken van meer dan 4 miljoen euro in Spanje.