Luchthaven Bali weer open na vulkaanuitbarsting

De aswolk die boven het eiland hing, begint volgens de luchtverkeersleiding langzaam weg te drijven in zuidelijke richting.

Reizigers staan te wachten op luchthaven Ngurah Rai.
Reizigers staan te wachten op luchthaven Ngurah Rai. Foto Juni Kriswanto/AFP

Ruim drie dagen na de vulkaanuitbarsting op Bali komt het vliegverkeer op het Indonesische eiland langzaam weer op gang. Volgens de luchtverkeersleiding opereert de internationale luchthaven Ngurah Rai sinds woensdagmiddag lokale tijd weer volgens schema, zo meldt persbureau Reuters. Eerder werd gedacht dat het vliegverkeer in elk geval tot donderdag stil zou liggen.

Volgens verkeersleider AirNav is de afgelopen uren uitgebreid gesproken met betrokken partijen en zijn alle beschikbare gegevens zorgvuldig afgewogen. Op basis daarvan besloot AirNav de situatie in te schalen op ‘oranje’, het op één na gevaarlijkste niveau. De afgelopen dagen was dat nog het gevaarlijkste niveau.

Problematisch voor het vliegverkeer was de dikke aswolk die sinds zondag boven een groot deel van Bali hing. Volgens de luchtverkeersleiding begint die nu langzaam weg te drijven naar het zuiden en zuidoosten. Daardoor ontstaat een pad waarlangs vliegtuigen het eiland konden verlaten. De dikke asdeeltjes zijn gevaarlijk voor vliegtuigen omdat ze de motoren kunnen beschadigen.

Niet iedereen vliegt meteen

Hoewel het nu mogelijk is om te vliegen voeren lang niet alle luchtvaartmaatschappijen woensdag al vluchten uit. Het Australische Qantas en dochterbedrijf Jetstar hebben de eerste zestien vluchten gepland voor donderdag. Singapore Airlines begint woensdag al wel met het terugvliegen van gestrande passagiers. Naar schatting konden zo’n 60.000 vakantiegangers niet naar huis door de vulkaanuitbarsting.

Ook KLM zal niet meteen op woensdag de vluchten hervatten. De maatschappij laat voorlopig alleen toestellen vertrekken en landen van Bali op het moment dat het daar dag is, zodat piloten duidelijk kunnen zien tot waar de wolk reikt. De eerste vlucht vanaf het eiland vertrekt vrijdagochtend om 8.50 uur lokale tijd, zo laat een woordvoerder weten.

De vulkaan Agung, op het noordoosten van het eiland, spuwt sinds zaterdag aswolken in de atmosfeer boven Bali. Op maandag werd besloten de internationale luchthaven te sluiten. KLM besloot zondag eigenhandig al om meerdere vluchten te annuleren. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij achtte het door het slechte zicht niet veilig om te landen en te vertrekken.