Landgoed

Beatrix schenkt De Horsten aan Willem-Alexander

Prinses Beatrix heeft een omvangrijk deel van het landgoed De Horsten geschonken aan haar oudste zoon, koning Willem-Alexander. Dat blijkt uit de schenkingsakte in het Kadaster, die de NOS heeft opgevraagd. De Horsten – eigenlijk drie aan elkaar grenzende landgoederen – beslaat ruim vierhonderd hectare in de Zuid-Hollandse gemeenten Wassenaar en Voorschoten. Beatrix erfde het landgoed van haar moeder, koningin Juliana, die het weer had ontvangen na de dood van haar moeder, Wilhelmina. Prinses Beatrix heeft besloten het landgoed al tijdens haar leven over te dragen aan haar zoon. De koninklijke familie hoeft geen belasting betalen over de schenking, zij is vrijgesteld van het betalen van erf- en schenkbelasting. Het eerste deel van De Horsten werd in 1838 aangekocht door prins Frederik, zoon van koning Willem I. In 1845 werd het derde gedeelte, Eikenhorst, toegevoegd aan het gebied. Willem-Alexander woont sinds 2013 met zijn gezin in villa Eikenhorst. Ook zijn neven prins Floris en Pieter-Christiaan wonen met hun gezinnen op het landgoed. Prinses Margriet, hun moeder, heeft nog een eeuwigdurend recht van erfpacht en opstal op een klein deel van het landgoed. Het gaat om ruim twee hectare grond, waarop twee boerderijen staan. Een groot deel van het landgoed is voor publiek toegankelijk. (NRC)