Praljak overlijdt in ziekenhuis na drinken vergif

Slobodan Praljak vergiftigde zichzelf toen hij te horen kreeg dat het tribunaal zijn celstraf van twintig jaar overeind houdt.

Praljak (zittend in het midden) tijdens de zitting van het Joegoslavië-tribunaal woensdagmorgen.
Praljak (zittend in het midden) tijdens de zitting van het Joegoslavië-tribunaal woensdagmorgen. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Slobodan Praljak, de voormalig legercommandant die zichzelf woensdagochtend vergiftigde in het Joegoslavië-tribunaal, is in ziekenhuis Haaglanden Medisch Centrum in Den Haag overleden. Dat bevestigt een woordvoerder van het tribunaal. De 72-jarige Praljak leek een flesje gif leeg te drinken nadat hij in hoger beroep was veroordeeld tot twintig jaar cel.

De rechter veroordeelde Praljak voor betrokkenheid bij oorlogsmisdaden tijdens de Bosnische burgeroorlog (1992-1995). Nadat hij het vonnis had gehoord, pakte Praljak een klein flesje gevuld met een vloeistof. “Generaal Praljak is geen oorlogsmisdadiger”, riep hij. “En ik verwerp uw vonnis!” Hij dronk het in één teug leeg.

De rechter legde het proces stil. In een verklaring van het Joegoslavië-tribunaal staat dat Praljak direct medische hulp kreeg, waarna hij per ambulance werd afgevoerd naar ziekenhuis Haaglanden Medisch Centrum waar hij overleed. Woensdagmiddag ging het proces, waar nog vijf mannen terecht stonden, verder in een andere zaal.

De voorzitter van het Joegoslavië-tribunaal heeft een onderzoek aangekondigd. Het flesje waaruit Praljak heeft gedronken werd op bevel van de rechter apart gehouden. De zaal waar Praljak het vergif innam werd afgesloten. Het Openbaar Ministerie in Den Haag onderzoekt de zaak op verzoek van het tribunaal. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de zelfmoord en overtreding van de Geneesmiddelenwet. Het Joegoslavië-tribunaal heeft zijn medeleven betuigd aan de nabestaanden.

‘Diep moreel onrecht’

De minister-president van Kroatië Andrej Plenkovic betreurt de dood van Praljak en condoleert de nabestaanden. Ook sprak hij in een verklaring zijn ontevredenheid uit over het oordeel van het Joegoslavië-tribunaal, meldt Reuters. “De daad van Praljak getuigt vooral van een diep moreel onrecht dat de zes Kroaten uit Bosnië en het Kroatische volk is aangedaan”, zei Plenkovic.

Een advocaat die vaak in het Joegoslavië-tribunaal is geweest, de Servische Toma Fila, zegt tegen persbureau AP dat het zeker mogelijk is om vergif mee te nemen de zaal in. Er wordt wel gecontroleerd op objecten van metaal, maar pillen en kleine hoeveelheden vloeistof worden niet geregistreerd.

Misdaden tegen de menselijkheid

Praljak was tijdens de Bosnische burgeroorlog een generaal bij de strijdkrachten van Herceg-Bosna. Het ministaatje had zich onafhankelijk verklaard van Bosnië-Herzegovina, en nam met steun van Kroatië de wapens op tegen dat land.

Tijdens het conflict richtten Praljaks troepen slachtingen aan onder de moslimbevolking van Bosnië-Herzegovina. Praljak werd in 2013 onder meer veroordeeld voor misdaden tegen de menselijkheid en overtredingen van het oorlogsrecht. Tegelijk met Praljak kregen vijf andere kopstukken van Herceg-Bosna woensdag de uitspraak in hun hoger beroep te horen.