Opinie

Heb vertrouwen, investeer in bitcoins

Wees niet bang dat u te laat bent voor het feest van de bitcoins, schrijft „Dat is nog nauwelijks op gang gekomen.”

Illustratie Hajo

‘A bitcoin is worth $4000 – why you probably should not own one”, kopte zakenblad Forbes op 15 augustus. Inmiddels is de koers op een aantal Koreaanse beurzen door de magische grens van 10.000 dollar gebroken. Ongetwijfeld volgt de rest van de wereld deze week. En daarmee is eigenlijk alles gezegd wat er over bitcoin te zeggen valt. Waarom zou een verdubbeling van uw spaargeld een slechte zaak zijn?

U kunt de kat uit de boom blijven kijken, maar Tijger komt niet meer naar beneden. Hooguit bezoekt hij binnenkort een paar lagere takken, om daarna zijn weg naar de top te vervolgen. Ondertussen wordt u uitgelachen door IT’ers, studenten bouwkunde en steeds vaker ook door de archiefmedewerker die wél de kloten had om te profiteren van deze buitenkans. Voormalig hedgefundmanager Mike Novogratz noemt het de grootste overdracht van welvaart in de geschiedenis. Aan welke kant wilt u staan?

Lees ook: De bitcoin is in sneltreinvaart naar de 10.000 dollar geschoten. Hoelang gaat dat nog goed?

De wereld van cryptocurrencies is tamelijk complex, en wie dat wenst kan zich online een breuk lezen over Segwit2x, smart-contracts en 51-percent-attacks. De waarheid is dat er in het bitcoinuniversum slechts twee termen van belang zijn. Te weten: HODL, een acroniem van ‘Hold on for Dear Life’ (‘niet verkopen, houden die handel’), en ‘Buy the Dip’: Sterke prijsdaling? Koop (nog meer)! Geld is geld; uw virtuele vermogen groeit even snel als dat van de crypto-expert. Evenmin hoeft u te vrezen te laat te komen voor het feest: dat is nog nauwelijks op gang gekomen, u en uw geld zijn welkom.

Ja, de bitcoin is onderhevig aan sterke koersschommelingen. Na het afblazen van Segwit2x-update (bespaar u de moeite van het googlen…) daalde de koers van 7.800 naar 5.600 dollar, om vervolgens omhoog te schieten tot tegen de 10.000 dollar, en dat binnen een paar weken. Speculeren op die achtbaanrit kan zowel lucratief als desastreus zijn. Maar wie zich niet gek laat maken en eenvoudigweg HODL’t is immuun voor de waan van de dag.

Dinsdag bereikte de koers een nieuwe all-time high; iedereen die tussen 2010 en nu bitcoin kocht én hield, zag zijn virtuele vermogen stijgen.

Ondertussen zijn er een stel zure ‘experts’, meestal afkomstig uit de klassieke financiële sector (en vaak zelf heimelijk crypto-investeerder), die bitcoin beschouwen als een speculatieve bubbel. Zij onderbouwen die kwalificatie meestal me dezelfde vergelijking als in het bovengenoemde Forbes-artikel: de tulpenmanie in de Gouden Eeuw. Want ziet u: er was eens een tijd waarin mensen dachten dat tulpenbollen eeuwig in waarde zouden stijgen. Net als nu met de bitcoin. En die mensen kregen het deksel op de neus.

Welnu: er bestaat één heel belangrijk verschil tussen een bitcoin en een tulpenbol. De eerste is namelijk een gedecentraliseerde, deflatoire elektronische munt, die de bezitter ervan in staat stelt zijn vermogen veilig op te slaan en zonder tussenkomst van een financiële instelling geld over te maken naar eenieder die op enig moment beschikte over een werkende internetverbinding. De tweede is een bolvormige ophoping van vlezige bladeren die voedsel kan opslaan en de eigenaar in staat stelt een sierbloem te plaatsen op zijn vensterbank.

De bubbelkritiek is weinig meer dan de doodsschreeuw van een stel wolharige mammoeten, die op het punt staan definitief te verzuipen in de teerput. Want stel je eens voor: honderden miljarden dollars, die niet worden besteed aan een overlijdensrisicoverzekering met zeer beperkte dekking! Jeminee, hoe moeten al die bonussen, raketwerpers en diamantmijnen in de Congo straks worden gefinancierd? Kwalijk kun je het ze moeilijk nemen: mocht er ooit een kunstmatig intelligent publicistenalgoritme worden uitgevonden, dan zal ik de eerste zijn die deze vooruitgang bestrijdt met een mankgaande vergelijking met het een of andere drama uit zestienhonderd zoveel.

Voor het slagen van de bitcoin is maar één ding nodig: vertrouwen. In de technologie, en in elkaar. Dit raakt aan een ander aspect van de HODL-strategie. Inmiddels is er een dikke 160 miljard dollar toevertrouwd aan bitcoins blockchain: om van uw investering van een tientje, twee tientjes te maken, zal er nóg eens 160 miljard dollar aan market cap moeten worden toegevoegd. Wie nu verkoopt en winst pakt, verpest het voor de rest.

Ik wil u op deze plek geen financieel advies geven. Ik zeg alleen: steek al uw geld in de bitcoin. U zult er voorlopig geen spijt van krijgen.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over bitcoin maar nooit durfde te vragen