Hariri blijft premier ‘als positieve gesprekken doorzetten’

Vorige week schortte Hariri zijn onverwachte ontslag al op. Als de gesprekken met Hezbollah positief blijven, wil hij blijven.

Hariri tijdens een conferentie in Beiroet
Hariri tijdens een conferentie in Beiroet Foto Hussein Malla/AP

De Libanese premier Saad Hariri is van plan volgende week zijn ontslagbrief in te trekken. Dat heeft hij woensdag bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Hariri had zijn ontslag vorige week al opgeschort, en liet weten dat hij zijn definitieve besluit liet afhangen van de uitkomst van nadere gesprekken met de shi’itische Hezbollah. Volgens de politicus verloopt alles “positief”, en zal hij als dat zich doorzet toch aanblijven als premier.

Hariri heeft benadrukt premier te willen blijven als Hezbollah belooft zich respectvol te gedragen en afstand tot de Libanese regering bewaart.

Hariri maakte begin november bekend dat hij zijn ontslag had aangeboden bij de Libanese president Aoun. Dat deed hij in een televisietoespraak vanuit de Saoedische hoofdstad. Aoun weigerde het ontslag te aanvaarden. Net als veel Libanezen vreesde hij dat Hariri onder druk was gezet door de regering van Saoedi-Arabië, die grote moeite heeft met de Libanese steun voor Hezbollah.

Moordaanslag

Aanvankelijk zei Hariri ontslag te nemen omdat hij bang was voor een aanslag. Volgens de premier lijkt de huidige situatie in Libanon op die in 2005, toen zijn vader en oud-premier Rafik Hariri werd vermoord. Zijn ontslag kwam onverwacht en leidde tot verontruste reacties uit de internationale gemeenschap, die vreesden meer onrust in de regio.

Hariri vertrok woensdagavond naar Parijs voor een familiebezoek, hierna zal hij terugkeren naar Libanon. Vlak na zijn ontslag eerder deze maand bezocht hij de Franse hoofdstad ook, waar hij de Franse president Emmanuel Macron ontmoette. Voordat hij daar toen aankwam werd er flink gespeculeerd over zijn bezoek aan Saoedi-Arabië. Meerdere mensen, waaronder Aoun, dachten dat hij vastgehouden werd door de Saoediërs. Hariri ontkende dit.