Grote politieke donaties kunnen stiekem toch anoniem

De Haagse Stemming Vandaag is dag 35 van kabinet-Rutte III. Schrijf je in om deze als nieuwsbrief per mail te ontvangen.

Politieke donateurs kunnen ook met grote giften prima onder de radar blijven. Lhbti-asielzoekers moeten beter gekeurd worden. En de reünie van vechtkabinet Balkenende IV was hilarisch.

LETTER&GEEST: Het was al opgevallen dat de PVV een nieuwe Amerikaanse donateur heeft die binnen en buiten de opgegeven postcode in Buffalo onvindbaar is. En ook uit het definitieve giftenoverzicht van Binnenlandse Zaken worden we niet wijzer over FOL INC. Verslaggever Mark Lievisse Adriaanse ontdekte wel dat het de toezichthouder op de Wet financiering politieke partijen, die transparantie gebiedt bij giften van 4.500 euro of meer, helemaal niet interesseert of de opgegeven gegevens kloppen. “We kijken niet wie de geldschieter is”, zegt oud-minister Liesbeth Spies. Dat kan volgens Kamerleden buiten de PVV niet de bedoeling zijn. En waar blijft trouwens de wet die buitenlandse donaties helemaal verbiedt?

​JUSTITIEPLANNETJES: Komen er nog verrassingen tijdens de behandeling van de Justitiebegroting nu ook de gezamenlijke motie van de coalitiepartijen alvast in de krant staat? VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat de seksuele geaardheid van asielzoekers beter beoordeeld wordt. In het huidige onderzoek van de IND moeten migranten vertellen hoe en wanneer ze zich bewust werden van hun lhbti-identiteit. Volgens de indieners deugt dat proces niet, maar hoe seksuele voorkeur wel onomstotelijk bewezen moet worden, zeggen ze niet. Het CDA wil ondertussen de garantie dat mensen altijd binnen een dag aangifte kunnen doen. De VVD wil maatregelen tegen het hoge ziekteverzuim bij de politie.

REÜNIE: Van de reünie van het kabinet-Balkenende IV, afgelopen zaterdag, was al een niet al te opgewekte foto uitgelekt, maar de verhalen die politiek verslaggever Thijs Niemantsverdriet erover hoort, zijn een stuk vrolijker. Het ‘vechtkabinet’ zou het volgens aanwezigen “heel gezellig” hebben gehad op de boot in Rotterdam die Ahmed Aboutaleb had geregeld. Er werd hartelijk gelachen toen Maria van der Hoeven haar partijgenoot Jan Kees de Jager niet herkende. Hij is namelijk 50 kilo lichter dan de laatste keer dat zij hem zag. Hilariteit ontstond ook over de oranje polsbandjes die Aboutaleb uitdeelde in het kader van de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. De grappen gingen over Camiel Eurlings, al is onduidelijk of de actie van Aboutaleb specifiek een boodschap aan hem was.

BUITEN HET BINNENHOF:

Superminister: Het is nog niet zeker dat Jeroen Dijsselbloem langer Eurogroepvoorzitter blijft. Juist Nederland zou dat slecht uitkomen. Verlenging van zijn termijn zou namelijk een opmaat kunnen zijn naar een Europese ‘superminister’ met veel meer toezichthoudende taken dan Dijsselbloems opvolger Wopke Hoekstra hem/haar gunt.

Meer NVWA: Ondertussen heeft Trouw de hand gelegd op een deregulerend plan uit Brussel. Op het gebied van landbouw moeten de lidstaten veel meer zelf gaan doen, vooral aan toezicht, zo wil de Europese Commissie. Tegelijkertijd worden de milieueisen opgeschroefd. Het plan, waarin miljardensubsidies en directe inkomenssteun aan boeren intact blijven, wordt vandaag gepresenteerd. .

WAT WIJ VOLGEN: Terwijl de begrotingen van Infrastructuur en Waterstaat en Justitie en Veiligheid worden behandeld, zitten Halbe Zijlstra, Sigrid Kaag en Mark Rutte in Ivoorkust bij de EU-Afrika-top. Rutte bracht onderweg een kort diplomatiek bezoek aan Mali, maar niet aan de Nederlandse troepen in het noorden van dat land. In Nieuwspoort wordt vanavond weer ‘gespeeddate’ tussen journalisten en nieuwe Kamerleden.

QUOTE VAN DE DAG:

“Bij de totstandkoming wilden we de transparantie vergroten, maar waterdicht is het niet.”

Liesbeth Spies over de Wet financiering politieke partijen, die zij zelf als minister van Binnenlandse Zaken invoerde en waar ze nu toezicht op houdt.