Recensie

Recensie Muziek

Eerbetoon Lennaert Nijgh vormt geen krachtige eenheid

Vijftien jaar geleden overleed Lennaert Nijgh, een van de grootste tekstdichters van het Nederlandse lied. Theaterconcert Een tip van de sluier is een eerbetoon met enkele onbekende teksten.

Theaterconcert ‘Een tip van de sluier’ met zangers Jim de Groot en Sjors van der Panne en zangeressen Josee Koning en Izaline Calister.
Theaterconcert ‘Een tip van de sluier’ met zangers Jim de Groot en Sjors van der Panne en zangeressen Josee Koning en Izaline Calister. Foto Jos Fielmich

Een tip van de sluier door Senf Theaterpartners. Gehoord: 28/11 Stadsschouwburg Haarlem. Tournee t/m 16/3. Inl: senftheaterpartners.nl

●●●●●

„Het verbaast me altijd hoe een bonkige man met kolenschoppen van handen zulke fluwelen teksten kon schrijven”, zegt zanger Jim de Groot in het theaterconcert Een tip van de sluier. Vijftien jaar geleden overleed in Haarlem op 57-jarige leeftijd Lennaert Nijgh, die in samenwerking met zanger Boudewijn de Groot uitgroeide tot een van de grootste tekstdichters van het Nederlandse lied.

Aanleiding tot het eerbetoon zijn enkele onbekende teksten, gevonden in het Letterkundig Museum. Ze klinken nu voor het eerst, vertolkt door onder andere zangeres Josee Koning, de laatste vrouw van Nijgh. Het tedere liefdeslied ‘Sonnet’ is nieuw, en ook het schitterende ‘Afscheid’. Heel mooi is het al bekende ‘Meisje in Engeland’ met de typische Nijgh-regel als: „De tijd die komt, die gaat voorbij, maar waar ben ik gebleven?”

In de regie en tekst van Aike Dirkzwager is Een tip van de sluier een muzikale zoektocht naar de werkelijke Lennaert Nijgh. Naast Jim de Groot en Josee Koning treden Sjors van der Panne en Izaline Calister op, begeleid door een band. De uitvoering is geen krachtige eenheid: ijzersterke liederen als ‘Land van Maas en Waal’, ‘Verdronken vlinder’ en ‘Liefde van later’ worden afgewisseld met losse herinneringen en anekdotes. Foto’s van vooral de jonge Nijgh verschijnen op een groot achtergrondscherm. Het titellied is symbolisch, zoals hoofdrolzangeres Koning benadrukt: Nijgh blijft een raadsel, zelfs voor wie hem meenden te kennen.

Wie is opgegroeid met de stem van Boudewijn de Groot moet ondanks de inzet van de zangers besluiten dat het duo Nijgh/De Groot nauwelijks is te overtreffen. Er is een uitzondering, de vertolking van ‘Testament’ waarbij de vier zangers elk een couplet verzorgen: extreem langzaam en daardoor prachtig als nieuw.

Correctie (30 november 2017): In een eerdere versie van dit stuk stond enkele namen van nummers verkeerd. Dit is aangepast.