Een stuk land in de Caraïben voor een dollar

Redt deze deal het eiland van de ravage na orkaan Irma of helpt het de lokale cultuur om zeep?

Een verwoest huis op Barbuda
Een verwoest huis op Barbuda Een still uit de documentaire van The New York Times

Voor één dollar een stuk land kopen in de Caraïben? Dat klinkt als een aantrekkelijke deal. Maar, zeggen de inwoners van het eiland waar het om gaat, deze overeenkomst betekent het einde van hun cultuur. The New York Times maakte een korte documentaire over de onzekere toekomst van een verstopt paradijs.

Barbuda, een klein eiland in de Caraïbische Zee, is een niemandsland. De inwoners bezitten de grond waarop zij wonen niet. Het land kan geleaset worden, maar alleen als de meerderheid van de 1.600 inwoners hiermee instemt. Cruiseschips en all-inclusive resorts vind je hier daarom niet, ook toeristen kom je sporadisch tegen.

250 miljoen dollar

Dit zelfvoorzienende eilandje werd afgelopen zomer verwoest door orkaan Irma. Schade? 250 miljoen dollar. Jaarlijkse uitgaven van de plaatselijke regering? Nog geen 10 miljoen.

Daarom wil Gaston Browne, de premier van Barbuda en buureiland Antigua die samen één staat vormen, het land te koop zetten. Een dollar per perceel. Hij noemt het een manier om de wederopbouw te bekostigen. De inwoners voelen zich buiten spel gezet door de regering, die vanaf Antigua de dienst uitmaakt.

De Barbudanen zien het voorstel van Browne als het einde van hun cultuur, waarin het land al driehonderd jaar gemoedelijk gedeeld wordt. Zoals The New York Times het stelt:

“De Barbudanen hadden hun toekomst in eigen handen. Totdat een orkaan van categorie vijf aan land kwam.”

Bekijk hier de documentaire van the New York Times. (12.20)