Dominee Zimbabwe niet schuldig aan omverwerping regering

Evan Mawarire was met zijn YouTube-filmpjes een invloedrijke activist tegen de afgetreden Mugabe.

Dominee Evan Mawarire tijdens protesten tegen Mugabe deze maand.
Dominee Evan Mawarire tijdens protesten tegen Mugabe deze maand. Foto Philimon Bulawayo/Reuters

Een rechtbank in Zimbabwe heeft de invloedrijke dominee en oppositieleider Evan Mawarire niet schuldig bevonden aan omverwerping van het regime in Zimbabwe. Dat meldt persbureau Reuters, dat aanwezig was in de rechtszaal. Volgens Reuters was de zaak een graadmeter voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak in het land sinds Emmerson Mnangagwa de afgetreden president Robert Mugabe vorige week opvolgde.

Of de rechtspraak in Zimbabwe inderdaad onafhankelijk is, moet nog blijken, vindt Mawarire zelf. Na de uitspraak zei hij in de rechtbank:

“Dit zou bewijs kunnen zijn van een vrijer Zimbabwe, maar deze zaak heeft nog geen voorganger. Er moet nog veel meer gebeuren om er zeker van te zijn dat er nu een vrije rechtspraak is.”

Hij riep de nieuwe president, en voormalige rechterhand van Mugabe, op mensenrechten te respecteren. Hij zei dat het volk opnieuw zou protesteren als het gelooft dat de nieuwe regering hun vrijheden beperkt.

Voor de aanklacht ‘omverwerping regering’ kon Mawarire maximaal twintig jaar cel krijgen. Zijn advocaat beriep zich op het recht op vrijheid van meningsuiting van zijn cliënt.

#ThisFlag

Mawarire was een felle tegenstander van Mugabe, die deze maand na 37 jaar noodgedwongen vertrok onder druk van het leger en zijn eigen partij ZANU-PF. Met zijn YouTube-filmpjes is hij een invloedrijke activist. Hij werd leider van de #ThisFlag-beweging, nadat hij een video plaatste met de vlag van Zimbabwe, waarin hij zei dat die bij hem geen trots opwekte. Mawarire is voorganger van een zelf opgerichte baptistenbeweging in de hoofdstad Harare.

Lees meer over die beweging: Mugabe heeft nu toch last van de ‘scheet’ op sociale media

In 2016 organiseerde Mawarire een nationale staking tegen de regering. Hij werd opgepakt wegens opruiing, maar na een dag weer vrijgelaten. De rechtbank oordeelde dat zijn aanhouding ongrondwettelijk was, omdat de beschuldiging achteraf werd veranderd in omverwerping van de regering.