‘Deal bereikt over financiële afhandeling Brexit’

De Britten zouden bereid zijn ruim 50 miljard euro te betalen. Dat is veel meer dan premier May aanvankelijk wilde.

Een muurschildering over de Brexit van graffitikunstenaar Banksy in het Britse Dover.
Een muurschildering over de Brexit van graffitikunstenaar Banksy in het Britse Dover. Daniel Leal-Olivas/AFP

Het Verenigd Koninkrijk zou op het punt staan een deal te sluiten met de EU over de financiële afhandeling van de Brexit. Britse media meldden dinsdagavond dat de regering van premier Theresa May bereid is 50 miljard pond (zo’n 56 miljard euro) aan openstaande Europese rekeningen te voldoen. Dat is aanzienlijk meer dan zij aanvankelijk bereid was te betalen.

De informatie over de op handen zijnde afspraak komt van een anonieme “hooggeplaatste EU-functionaris”, die aan The Guardian heeft verteld dat een overeenkomst nabij zou zijn. Volgens de functionaris willen de Britten met de deal hun belangrijkste financiële verplichtingen nakomen. “Maar we moeten de kleine lettertjes nog zien”, aldus de functionaris.

Financiële verplichtingen

Brussel en Londen onderhandelen sinds deze zomer over de voorwaarden voor het Britse vertrek uit de EU. De financiële verplichtingen die de Britten tijdens hun EU-lidmaatschap hebben opgebouwd, zijn daarbij een cruciaal punt van discussie. Premier May zei in september dat ze wil inzetten op een eindafrekening van zo’n 20 miljard euro. Dat bedrag lijkt nu dus een stuk hoger uit te vallen.

Lees hier het stuk van NRC over Mays Brexit-speech: May wil ‘creatieve’ Brexit, zegt ze 10 keer

Dat er een deal komt, is voor de Britten erg belangrijk. Pas daarna wil de EU namelijk met hen in gesprek over de handelsbetrekkingen ná de officiële Brexit, op 29 maart 2019. May hoopt een voor het VK voordelig handelsverdrag te sluiten. Als het haar niet op tijd lukt zo’n akkoord uit te onderhandelen, komt er een ‘harde’ Brexit - geen aantrekkelijk vooruitzicht voor de Britten.

Voor de EU met de Britten gaat praten over de handel, wil ze dat ook twee andere pijnpunten zijn opgelost. Brussel wil overeenstemming bereiken over de Ierse grens en over de rechten van EU-burgers die wonen en werken in het VK. Tot nu toe lopen de gesprekken erg stroef.

Rood omlijnd

May zal aanstaande maandag, 4 december, rood omlijnd hebben in haar agenda. Dan laat hoofdonderhandelaar van de EU Michel Barnier weten of er volgens hem voldoende vooruitgang is geboekt in de besprekingen over de Brexit-rekening, de Ierse grenskwestie en de rechten van EU-burgers. Is dat het geval, dan zou het licht op groen kunnen gaan voor de gesprekken over een handelsdeal.

De EU wil dat de Noord-Ierse grens na de Brexit open blijft. Onderhandelingen daarover verlopen moeizaam. Lees hier meer over de kwestie: De vette Ierse eend is nu al de dupe van Brexit

Een afspraak over het financiële aspect van de Brexit, zal ongetwijfeld grote invloed hebben op Barniers besluit. Barnier was woensdagmorgen in Berlijn, waar hij volgens persbureau Reuters zei dat hij “de EU de komende dagen hoopt te informeren over een financiële afspraak met de Britten”.

Een bron binnen de Britse regering wilde tegenover The Guardian niet reageren op de vermeende deal. Het bedrag van 50 miljard pond dat de Britse media noemen, is volgens de bron “speculatie”.