Controles

Tientallen ladingen met beschermde flora en fauna

Bij gerichte controles tegen de handel in bedreigde diersoorten zijn de afgelopen maanden tientallen ladingen met beschermde dieren, planten of producten onderschept. De verboden handelswaar werd onder meer aangetroffen in containers, post en bagage van vliegtuigpassagiers. Zeker drie personen zijn daarvoor gestraft.

De extra controles werden gehouden tussen begin september en begin november en zijn het gevolg van Europese afspraken. Anders dan bij reguliere inspecties ging het hier om een gezamenlijke actie van onder meer de politie, douane, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

In totaal hebben de diensten in twee maanden tijd 59 keer producten in beslag genomen. Zo werd op Schiphol een reiziger aangetroffen die met 14.000 dode zeepaardjes in een koffer onderweg was naar China. De passagier is daarvoor inmiddels veroordeeld en kreeg een celstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Ook troffen controleurs onder meer drie poten van een Afrikaanse olifant, het schild van een groene zeeschildpad, luipaardhuiden en schedels van krokodillen aan. Verder werden verschillende postpakketten onderschept met daarin zo’n 77 kilo aan schubben van het zeer bedreigde Afrikaanse schubdier. (NRC)