Brieven

Brieven 29/11/2017

Seksualiteit

Dokter Corrie

De titel boven het artikel over Iva Bicanic doet geen recht aan het belang van de zaak waar Bicanic voor strijdt (De ‘dokter Corrie’ voor volwassenen, 27/11) (bijnaam gegeven door bevriende kinderarts Ferko Öry, red.). Dokter Corrie is een personage van Martine Sandifort, die seksualiteit positief benadert met als doel een bijdrage te leveren aan de seksuele gezondheid van kinderen en jongeren. Bicanic heeft seksueel misbruik de plek gegeven die het verdient, het is een geweldsdelict dat als zodanig onze sympathie met het slachtoffer verdient, zonder schuldvraag. Zij is dus niet te vergelijken met de speelse en grappige wijze waarop dokter Corrie zich door de wereld van seksualiteit beweegt. Het zou mooi zijn als door programma’s als Dokter Corrie een opener houding ontstaat ten opzichte van seksualiteit, waardoor de volwassenen van morgen zich beter bewust zijn van de wensen en grenzen die zij hebben op het gebied van seksualiteit.

Interview Baudet

Te veel aandacht

Alweer voor de tweede maal in korte tijd besteedt NRC twee pagina’s aan het lachwekkende gebabbel van Thierry Baudet (‘Premier worden interesseert me totaal niet, maar het moet’, 25/11). Kritiekloos noteren de verslaggevers zijn geblaat, en vragen niet door over bijvoorbeeld het vermeende ‘verval in beschaving’. Zoiets moet je onderbouwen. Aandoenlijk en lachwekkend is Baudet ook wel weer, vergelijkbaar met de bard uit Asterix en Obelix: ‘De meningen over Baudet lopen uiteen: hijzelf vindt zichzelf een intellectueel, de rest vindt dat niet.’ Het is lovenswaardig als een krant een tegendraadse mening belicht, maar probleem is dat deze man juist niets te melden heeft. Zichzelf intussen wel ontmaskerend als kleingeestig en benepen. Daar binnen korte tijd twee pagina’s aan besteden lijkt mij buitenproportioneel. Het lijkt meer op dwepen, en dat kan niet de bedoeling zijn.

Formule 1

Visieproject voor Rutte

Hoewel Rutte geen fan van visie is, merk ik wel dat hij een sportfan is. Althans wanneer een Nederlander een grootse sportprestatie levert, dan is hij een van de eersten die die sporter belt. Dat geeft hoop dat hij nu met zijn laatste kabinet toch nog eens een visieproject voor de sport wil steunen. Zijn uitdaging: wanneer we Nederland de komende decennia op de kaart willen zetten door het binnenhalen van het WK voetbal of de Olympische Spelen, dan moeten we nu eens met een toonaangevend initiatief komen. De dit weekend gereden F1-race in Abu Dhabi kan daarvoor een prachtige inspiratiebron zijn: toonaangevende architectuur in combinatie met water en allerlei faciliteiten die het gehele jaar beschikbaar zijn. Mijn voorstel: een geheel nieuw F1-circuit nabij vliegveld Lelystad en het IJsselmeer. De saaie naam Lelystad Airport kan dan ook in Dutch GP International Airport worden gewijzigd. De locatie is perfect: centraal in het land en nabij de zeer grote Duitse F1- en watersportmarkten.

Kunst en Cultuur

Koester de kunst

„Kunst”, schrijft Christiaan Weijts, „is bij ons een middel voor de economie, voor toerisme (...) in plaats van een esthetische kracht, die ons via verbeelding en zintuigen een waarheid laat ervaren waar ons verstand niet bij kan” (Raad voor Verlanglijstjes, 24/11). Dat is helemaal zoals het is. Kwaliteit zou moeten tellen. Als we honderd jaar teruggaan in de tijd zien we hoe kunstenaars in ontwikkeling waren. Een periode waarin impressionisme, pointillisme, luminisme, kubisme, expressionisme over elkaar heen buitelen. Het was de tijd waarin de economie groeide. Die groei zorgde voor verf in de tubes, kunstenaars verruilden de stad voor het platteland. Inspiratie lag in de natuur bij ‘de gewone man’. De zaaier, de dienstbode, het winkelmeisje, zij waren niet eerder door de kunstenaar ‘gezien’. Grote namen als Israëls, Breitner, Mauve, Sluijters hebben deze slag geslagen. Deze kunst was niet voorbehouden aan de elite maar voor iedereen. Koester de kunst, dan zal de kunstenaar in staat zijn die duizend bloemen te laten bloeien.