Beschermde diersoorten onderschept bij gerichte controles

Op Schiphol werd een reiziger aangetroffen die met 14.000 dode zeepaardjes in een koffer onderweg was naar China.

In beslag genomen dieren in een depot in Amsterdam.
In beslag genomen dieren in een depot in Amsterdam. Foto ANP

Bij gerichte controles tegen de handel in bedreigde diersoorten zijn de afgelopen maanden tientallen ladingen met beschermde dieren, planten of producten onderschept. De verboden handelswaar werd onder meer aangetroffen in havencontainers, postpakketten en in de bagage van vliegtuigpassagiers. Zeker drie personen zijn daarvoor gestraft.

De extra controles werden gehouden tussen begin september en begin november en zijn het gevolg van Europese afspraken om illegale handel in bedreigde diersoorten tegen te gaan. Anders dan bij reguliere inspecties ging het hier om een gezamenlijke actie van onder meer de politie, douane, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het ministerie van Natuur.

Na drugs en wapens is de handel in wilde dieren het meest winstgevend. Criminoloog Daan van Uhm zocht uit hoe wildlife traficking in zijn werk gaat

In totaal hebben de diensten in twee maanden tijd 59 keer producten in beslag genomen. Zo werd op Schiphol een reiziger aangetroffen die met 14.000 dode zeepaardjes in een koffer onderweg was naar China. De passagier is daarvoor inmiddels veroordeeld en kreeg een celstraf van zes maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Niet alleen straf, ook voorlichting

Ook troffen controleurs onder meer drie poten van een Afrikaanse olifant, het schild van een groene zeeschildpad, luipaardhuiden en schedels van krokodillen aan. Verder werden verschillende postpakketten onderschept met daarin zo’n 77 kilo aan schubben van het zeer bedreigde Afrikaanse schubdier. Alle illegale goederen werden in beslag genomen.

De pangolin, beter bekend als het Afrikaanse schubdier, is een van de meest bedreigde diersoorten op aarde. In Azië worden zijn schubben gebruikt omdat men ze daar ziet als een geneesmiddel

De gecoördineerde actie was niet alleen bedoeld om te onderscheppen, aldus een woordvoerder van het ministerie. Ook werd op luchthavens voorlichting gegeven aan toeristen over wat ze wel en niet als souvenir mogen meenemen. Op Bonaire trof de douane bijvoorbeeld stukken koraal en schelpen aan in bagage.

De gerichte controle van de afgelopen maanden komt voort uit het Action Plan against Wildlife Trafficking 2016-2020, een Europees plan bedoeld om de handel in wilde dieren aan te pakken. De komende jaren zullen nog meermaals zulke acties plaatsvinden. De gezamenlijke inspanningen zijn een aanvulling op de reguliere controles die het hele jaar door al plaatsvinden.