Aswolk

Internationale luchthaven Bali weer open na uitbarsting vulkaan

Ruim drie dagen na de vulkaanuitbarsting op Bali komt het vliegverkeer op het Indonesische eiland weer op gang. Volgens de luchtverkeersleiding opereert luchthaven Ngurah Rai sinds woensdagmiddag lokale tijd weer volgens schema, meldt persbureau Reuters. Problematisch voor het vliegverkeer was de dikke aswolk die sinds zondag boven een groot deel van Bali hing. Die zou nu langzaam wegdrijven in zuidelijke en zuidoostelijke richting. De dikke asdeeltjes zijn gevaarlijk omdat ze vliegtuigmotoren kunnen beschadigen. Hoewel het nu mogelijk is om te vliegen, doen nog niet alle luchtvaartmaatschappijen dat. Singapore Airlines begint woensdag wel al met het terugvliegen van gestrande passagiers. Naar schatting konden zo’n 60.000 vakantiegangers niet naar huis door de vulkaanuitbarsting. (NRC)