Amsterdamse taxidienst Abel stopt

De duurzame taxidienst Abel, die sinds januari 2016 rondrijdt in de stad, stopt per 2 december. Er is te veel concurrentie.

Foto Harold Versteeg, Hollandse Hoogte

De Amsterdamse deeltaxidienst Abel stopt per 2 december. Dat maakte moederbedrijf Transdev woensdag bekend. Transdev, ook het moederbedrijf van Veolia en Connexxion, lanceerde de dienst in januari 2016 als alternatief voor bestaande taxidiensten in de hoofdstad als Uber en TCA. Ondanks dat de dienst groeide, bleek de concurrentie te groot te zijn.

Abel, herkenbaar aan lichtblauwe elektrische auto’s, werkt volgens het deelprincipe: hoe meer personen (die toevallig dezelfde kant uit moeten) de taxi delen, hoe goedkoper de rit. De taxi is te bestellen via een app. Ook wordt de rit goedkoper als de passagiers minder haast hebben. Annemarie Kruijer, marketing manager van Abel, zegt dat het bedrijf een “klantenbasis heeft weten op te bouwen van meer dan 50.000 gebruikers”.

De taxidienst rijdt rond met vijftig voertuigen in Amsterdam en heeft meer dan honderdvijftig chauffeurs als franchisenemer of uitzendkracht aan zich verbonden.

Start-up

De dienst kreeg in eerste instantie een jaar om zichzelf te bewijzen. Transdev maakte begin 2016 tussen de twee en vijf miljoen euro vrij om de dienst op te starten. Ondanks dat Abel het eerste testjaar doorstond, heeft het moederbedrijf gekeken naar de kosten en de baten en besloten de dienst niet langer aan te bieden. Om een groter marktaandeel te verwerven in Amsterdam, moest te veel en te lang geïnvesteerd worden, oordeelt Transdev.

“Vanwege de hevige concurrentie en overcapaciteit in de Amsterdamse taximarkt heeft Transdev besloten niet verder te investeren in voortzetting van Abel als apart taxiproduct.”

Transdev gaat wel verder met het onderliggende technologische platform van Abel, dat ook gebruikt wordt voor taxidiensten in Amerika (onder de naam Hart Hyperlink), in Australië (onder de naam Transdev Link) en Arnhem/Nijmegen (onder de naam Breng flex). Ook in Amsterdam keert de technologie terug, alleen niet onder de naam Abel. Onder de vlag van Connexxion zal er vervoer aangeboden worden die als basis de technologie van Abel heeft: Amstelland Meerlanden (AML flex).