Alleen Dumoulin weet al of hij Froome treft in Giro

Parcours Ronde van Italië 2018 Liefst acht bergritten in de 101ste Giro. Jeruzalem als start en Rome als finish. Maar of Tom Dumoulin zijn titel verdedigt, blijft onzeker.

Giro d'Italia 2018
Giro d'Italia 2018

In een gedistingeerd kostuum stapt Tom Dumoulin in Milaan een zaal vol Italiaanse prominenten binnen bij de presentatie van het routeschema van Giro d’Italia 2018. Onder luid applaus gaat de winnaar van afgelopen jaar toprenners als Vincenzo Nibali, Fabio Aru en de dit seizoen gestopte Alberto Contador voor het podium op. Beleefd lacht hij om grapjes in het Italiaans, rustig beantwoordt hij vragen over het parcours.

„Een eerste kans om de roze trui te pakken”, zegt de eerste Nederlandse Girowinnaar over het openingstijdritje van 9,7 kilometer in Jeruzalem. Dat de 101ste Giro in Israël start, was al bekend. Maar of Dumoulin zelf meedoet en zijn titel verdedigt, blijft ook na de presentatie nog onduidelijk. „Ik weet het al, maar ik ga het nu niet zeggen”, is alles wat hij op het podium in Milaan kwijt wil.

„Dit is een parcours dat goed bij Tom past”, reageert ploegleider Aike Visbeek telefonisch op het routeschema van de Giro 2018. Maar Sunweb maakt pas op de ploegvoorstelling op 4 januari bekend welke grote ronde(n) Dumoulin volgend jaar gaat rijden. Woensdag werd al wel duidelijk dat Chris Froome in elk geval aan de start zal staan op vrijdag 4 mei in Jeruzalem. De viervoudig Tourwinnaar, afgelopen jaar ook winnaar van de Vuelta, mikt komend seizoen op de dubbel Giro-Tour. Of dat ook een optie is voor Dumoulin? „Dat zou kunnen”, zegt Visbeek. „Het is een mooie uitdaging. We gaan ons huiswerk doen.”

De Giro 2018, de eerste grote ronde die buiten Europa van start gaat met drie dagen in Israël, lijkt gemaakt voor de klimmers. Tegenover twee tijdritten van in totaal 44 kilometer staan liefst acht zware bergetappes. Inclusief gevreesde reuzen als Etna (rit 6), Zoncolan (rit 14) en Prato Nervoso (rit 18). De kansen van Dumoulin? „Ik denk dat het in zijn voordeel is dat de Zoncolan redelijk vroeg in de ronde is”, zegt Visbeek. „Tom zal dan nog fris zijn. Die klim is vreselijk, met stukken van 22 procent.”

Twee dagen later volgt de tweede tijdrit, naar Rovereto over 34,5 kilometer. „Daar kan hij tijd pakken op de rest”, stelt Visbeek. De loodzware slotweek, met drie zware bergritten die aan een slotcriterium in Rome voorafgaan? „De achttiende etappe met finish op de Prato Nevoso vind ik erg op die rit van vorig jaar naar de Oropa lijken, en die etappe won Tom. Dus ook daar valt winst te behalen.”

De wielerwereld kijkt uit naar een ‘ultimate fight’ tussen Giro-winnaar Dumoulin en Tour- en Vueltawinnaar Froome. „Ik laat mijn programma niet afhangen van wat Froome doet”, zegt Dumoulin in Milaan. De keuze van de Brit om beide grote rondes te rijden verrast hem niet. „Het was een hardnekkig gerucht. Ik denk dat een combinatie Giro-Tour heel lastig is. Maar als de dubbel Tour-Vuelta kan, moet dat ook kunnen. Er zit volgend jaar ook een week extra tussen Giro en Tour.” Waarvan zijn eigen keuze afhangt? „De doorslag geeft waar ik denk de grootste kans te hebben om te winnen.”