55-plussers vaker in het ziekenhuis na alcoholgebruik

Alcohol wordt een steeds groter probleem onder 55-plussers, blijkt uit een nieuw rapport. Vijfduizend 55-plussers werden met letsel behandeld in het ziekenhuis na alcohol consumptie.

Een gepensioneerde ondernemer, met een glas wijn in de hand, kijkt uit over zijn tuin.
Een gepensioneerde ondernemer, met een glas wijn in de hand, kijkt uit over zijn tuin.

Het aantal Nederlandse 55-plussers dat afgelopen jaar in het ziekenhuis belandde na alcoholgebruik was in tien jaar nog nooit zo hoog. Dit blijkt uit een rapport van VeiligheidNL, een expertisecentrumop het gebied van ongevallen, dat donderdag gepubliceerd wordt. 650 ouderen liepen vorig jaar een alcoholvergiftiging op, dat is drie keer zoveel als tien jaar geleden. Vijfduizend 55-plussers werden met letsel behandeld in het ziekenhuis na alcohol consumptie: een verdubbeling ten opzichte van 2007.

Het is de tweede pijnlijke bevinding over alcoholgebruik onder ouderen in een half jaar tijd. Zomer van dit jaar concludeerde het Trimbos Instituut dat onder 55- tot 70-jarigen matig en overmatig alcoholgebruik meer voorkomt dan bij volwassenen die jonger zijn.

Verslavingsinstellingen zijn nog onvoldoende toegerust op de „vergrijzing van de verslaafden”, zegt Rob Bovens onderzoeker van Tranzo wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn van Tilburg University.

Lees ook: ‘Sommige jongeren zien hun ouders wegkwijnen door de drank’

Volgens deskundigen heeft de overheid de aandacht voor ouderen en hun alcoholgebruik de afgelopen jaren laten versloffen. Campagnes richten zich vooral op jongeren en hun ouders, zeggen zij, maar ook ouderen hebben baat bij extra aandacht. 55-plussers realiseren zich onvoldoende dat ze minder goed tegen alcohol kunnen naarmate ze ouder worden, en dat vergroot de kans op ongevallen.

Bovendien wordt in huisartspraktijken en ziekenhuizen onvoldoende gemonitord op de alcoholconsumptie van ouderen, volgens de deskundigen. Artsen en verpleegkundigen hebben moeite om het drinkgedrag van patiënten ter sprake te brengen.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten bezorgd te zijn over het stijgend aantal ongevallen onder ouderen. In een brief aan de Tweede Kamer, woensdagavond verstuurd, schrijft Blokhuis dat hij in gesprek gaat met ouderenbonden en wil onderzoeken „wat we kunnen doen om deze trend te keren, zonder daarmee belerend te willen zijn.”