50 doden bij stammenstrijd in Zuid-Soedan

In het land, waar sinds 2013 een burgeroorlog woedt, zitten stammen vast in een cyclus van wraak en geweld.

Een gewonde rebel wordt door zijn strijdmakkers weggedragen, na een aanval op regeringstroepen eind augustus.
Een gewonde rebel wordt door zijn strijdmakkers weggedragen, na een aanval op regeringstroepen eind augustus. Foto Goran Tomasevic/Reuters

Gewapende leden van een Zuid-Soedanese stam hebben maandag en dinsdag slachtingen aangericht in dorpen in het oosten van het land. Dat melden persbureaus AFP en Reuters woensdag op basis van plaatselijke functionarissen. Vijftig inwoners kwamen om het leven, onder wie één kind. Hun huizen werden platgebrand.

De aanvallers behoren tot de Murle-stam, die verwikkeld is in een slepend conflict met de Dinka Bor-clan. De stammenoorlog draait om wraak: als de ene stam een lid van de andere vermoordt, organiseert de clan van het slachtoffer een vergeldingsactie. Het gevolg is een geweldscyclus. De stammen ontvoeren ook elkaars kinderen en stelen elkaars vee.

De Verenigde Naties sturen vredestroepen naar het gebied waar de aanval plaatsvond. “We blijven proberen om gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen, zodat we de cyclus van wraak kunnen beëindigen”, zegt een woordvoerder van de VN-missie in Zuid-Soedan tegen Reuters. De plaatselijke autoriteiten gaan op zoek naar de daders. “We willen hen voor het gerecht slepen”, aldus een regionale minister.

Burgeroorlog en humanitaire crisis

In Zuid-Soedan, sinds 2011 een onafhankelijke staat, brak vier jaar geleden een burgeroorlog uit tussen president Salva Kiir en zijn voormalige vicepresident Riek Machar. Het geweld heeft al aan vele tienduizenden burgers en militairen het leven gekost. Strijders aan beide kanten van het conflict maken zich op grote schaal schuldig aan verkrachting en andere oorlogsmisdaden.

Lees ook: Honger is in Zuid-Soedan een doel van de oorlog geworden

De burgeroorlog heeft een humanitaire crisis van enorme omvang teweeggebracht. Van de twaalf miljoen inwoners zijn er meer dan vier miljoen op de vlucht geslagen. Begin dit jaar brak in het noorden van het land een hongersnood uit, die zo’n vijf miljoen Zuid-Soedanezen trof. Officieel is de voedselcrisis nu weer voorbij, al liepen in juni volgens de VN nog altijd 1,7 miljoen mensen het risico weer in de hongersnood te belanden.