151 misbruikzaken in kleine Noorse gemeente

Het misbruik, waaronder 43 verkrachtingen, vond plaats in een Sami-gemeente met minder dan 2.000 inwoners.

Het plaatsje Drag in de gemeente Tysfjord in Noord-Noorwegen.
Het plaatsje Drag in de gemeente Tysfjord in Noord-Noorwegen. Foto Tore Meek/EPA

In een dunbevolkte gemeente in het noorden van Noorwegen zijn tussen 1953 en augustus 2017 151 gevallen bekend geworden van seksueel misbruik. Dat maakte de Noorse politie dinsdag na uitgebreid onderzoek bekend. In 43 gevallen gaat het om verkrachting.

In de gemeente Tysfjord, rond de poolcirkel, wonen minder dan tweeduizend mensen, van wie veel Sami, een van oorsprong nomadisch volk. Het misbruik werd vorig jaar onder de aandacht gebracht door het Noorse dagblad Verdens Gang. Daarin vertelden elf mannen en vrouwen slachtoffer te zijn geweest, waarop de politie een onderzoek startte.

Tysfjord beslaat een oppervlakte die vergelijkbaar is met Flevoland:

Tone Vangen, het hoofd van de politie in de regio Nordland, heeft haar verontschuldigingen aangeboden en erkent dat de politie “niet goed haar werk heeft gedaan”. Ze betreurt het dat de politie pas een onderzoek opende na berichtgeving in Verdens Gang.

Onder de Sami bestaat veel wantrouwen tegen de Noorse autoriteiten en andere Noren. Dat zou kunnen verklaren waarom veel misbruikzaken nooit eerder aan het licht zijn gekomen. In de gesloten gemeenschap is “een sterke behoefte de gelederen te sluiten”, aldus Vangen.

Sami

Sami zijn decennialang gediscrimineerd in een poging hun cultuur te ‘noorser’ te laten worden. Pas in 1997 bood koning Harald V hiervoor zijn excuses aan. Sami zagen modernisering lange tijd als een bedreiging voor hun manier van leven, die vooral op de natuur is gebaseerd. Inmiddels hebben de meeste Sami zich op een vaste plek gevestigd.

De politie spreekt van ten minste 82 slachtoffers en 92 verdachten, van wie drie vrouwen. Van de verdachten komt 70 procent uit de Sami-gemeenschap. In veertig zaken zijn de slachtoffers jonger dan veertien jaar, in drie gevallen gaat het om verkrachtingen. Het jongste slachtoffer was vier jaar.

Slechts twee personen worden tot nu toe vervolgd in het misbruikschandaal. Zij worden in verband gebracht met tien zaken. Dertig andere gevallen worden nog onderzocht. De politie heeft 106 zaken laten vallen, onder meer omdat die verjaard zijn.