Zo voelde het voordat de Amerikaanse president Nixon aftrad

In 1974 trad president Nixon af. In de nieuwe podcast van Slate vraagt de maker zich af: kunnen we een nieuw aftreden van een president zien aankomen?

President Richard Nixon trad in 1974 af als president
President Richard Nixon trad in 1974 af als president Foto AP

In de slotscene van de film All The President’s Men over het Watergateschandaal zien we journalisten van de Washington Post Carl Bernstein (Dustin Hoffman) en Bob Woodward (Robert Redford) artikelen tikken over het politieke schandaal. Maar tussen dit moment in 1972 en het aftreden van president Richard Nixon zit nog twee jaar.

In de nieuwe podcast Slow Burn van Slate zoekt Leon Neyfakh uit wat er is gebeurd in die periode. Van de eerste onthullingen over de inbraak in het kantoor van de Democraten door de Republikeinen tot het aftreden van Nixon.

Neyfakh wil weten hoe het voelde om te leven tijdens de onthullingen van het Watergateschandaal. Hij herkent de politieke onzekerheid waarin de Amerikanen toen leefden: wat gaat er vandaag gebeuren en waar gaat dit naartoe?

In Slow Burn praat hij met en over mensen die direct en indirect betrokken waren bij het schandaal en de onthulling ervan. Bijvoorbeeld over Martha Mitchell, de vrouw van John Mitchell. John was de minister van Justitie onder Nixon en beheerde het smeergeld dat gebruikt werd om informatie bij de Democraten te vergaren. Zijn vrouw wist meer dan ze moest weten en kende een van de mannen die de afluisterapparatuur in het kantoor van de Democraten hadden geïnstalleerd. Maar niemand geloofde haar, mede door haar reputatie als iemand die wel van een drankje hield en maar al te graag de pers te woord stond.

De eerste aflevering van de podcast is sinds dinsdag te beluisteren en er komen in totaal acht afleveringen uit. Zo spreekt Neyfakh ook met een van de eerste onderzoekers naar het schandaal, Elizabeth Holtzman, lid van de impeachmentcommissie, en journalist Barry Sussman. Wisten zij toen dat het grootste politieke schandaal van de VS in de lucht hing? En kunnen we erachter komen wat er nu aan zit te komen in het onderzoek naar Trump?