Zo ga je op in Istanbul als een local

Reizen Ben je toe aan een weekendje weg? NRC tipt steden en leert je daar te leven als een local. Deze keer: Istanbul.

Foto’s iStock, JazzIRT, Ibrahim Usta / AP

De stad van goud

‘Dé Istanbuli’ bestaat niet. Niet alleen omdat Istanbul een kosmopolitische stad is, maar vooral omdat er Turken uit alle delen van het land wonen. Istanbul stond altijd bekend als ‘de stad van goud’. Van oudsher trokken mensen vanuit dorpen en stadjes naar Istanbul om er werk te vinden. De Turken uit al die verschillende provincies zien er allemaal anders uit – van kroeshaar en een donkere huid tot donkerblond haar en blauwe ogen. Daarbij brengt iedere streek ook zijn eigen smaken in de keuken met zich mee en verschillen de inwoners van Istanbul in de manier waarop ze hun geloof en cultuur beleven.

Naar de eilanden met de boot

Istanbul heeft 20 miljoen inwoners en ligt op twee continenten. Een inwoner van Istanbul die aan de hectiek van de stad wil ontsnappen, pakt een bootje naar de eilanden. De stad kent vijf grote eilanden: Kinaliada (1), Büyükada, Heybeliada, Burgazada (2) en Sedef Adasi. Bijna om het uur varen er vanuit Eminönü (3) boten naar alle eilanden. Eenmaal op de boot zijn de geur van de zee en een glaasje Turkse thee met een ‘simit’ – een soort sesambagel – yoga voor je geest. Op sommige eilanden zijn auto’s niet toegestaan en neem je de fiets of een fayton, een paardenkoets.

Overal bioscopen

Turken zijn dol op soapseries en films. Daarom zijn er op elke hoek van de straat bioscopen te vinden. (4) Ze zijn enorm luxe, met stoelen die bedden worden, maar je kunt er ook rustig je kippenbout mee naartoe nemen.

De theaters van Turkije daarentegen zijn de afgelopen vijftig jaar achteruitgegaan. Dat komt mede doordat bijna alle theaters in het bezit zijn van de overheid en zo ook alle toneelstukken onder hun controle vallen. In de particuliere theaters is de programmering diverser.

Moskee & hammam

Bij de Romeinen heette Istanbul nog Constantinopel, de Ottomanen gaven de stad in de 15de eeuw haar huidige naam. Een stad met een rijke historie waar de culturele verschillen duidelijk zichtbaar zijn en de diverse geloven hun stempel op de stad drukken. Je kunt een dag besteden aan de Sultan Ahmetmoskee en de Ayasofya, maar het mooiste is al lopende verdwalen in de wijken Beyoglu en Taksim, met hun kleine moskeeën en pittoreske kerken in zijstraatjes. Ook de synagogen in de wijken Balat en Kadiköy maken indruk.

Inwoners van de stad, zowel mannen als vrouwen, maken tijd vrij om naar een badhuis te gaan. (5) Een bezoek aan de hammam is voor velen een ritueel.

Eten en drinken

In het weekend begin je de dag (6)met een goed ontbijt in de wijk Bebek of Tarabya. (7) Bestel ‘serpme’, wat ‘strooien’ betekent, en je krijgt allerlei soorten kaas, jam, vleeswaren en eiergerechten. Vraag vooral ook naar ‘menemen’, een soort uitsmijter met groenten. ‘Eet zoet, praat zoet’, is een Turks gezegde. Zoete winkels zijn overal te vinden. Ga naar Bebek Badem Ezmeci – voor de beste amandelsnoepjes van de wereld – of Manolya Pastanesi, waar je fijne kastanjecake kunt eten. Proef cigköfte, pittige tartaar met bulgur, bij Oses in de wijk Arnavutköy. Eet daarna baklava.

Als Turk heb je ook een paar gekke eetgewoontes, zoals lamsmaagsoep, iskembe corbasi en zure sappen. Augurkensap drink je overdag bij het eten of tussendoor als een fris sapje. (8)