YouTube verwijdert 150.000 ongepaste kindervideo’s

Een aantal grote bedrijven maakt voorlopig geen reclame meer op YouTube. Daarop kondigde het videoplatform nieuwe maatregelen aan.

Foto iStock

In een week tijd heeft YouTube 150.000 video’s verwijderd, 270 accounts geblokkeerd en de reactiemogelijkheden bij 625.000 video’s gesloten. Dat meldt het videobedrijf aan Vice. YouTube heeft de kanalen en video’s verwijderd nadat bleek dat er veel schokkende kindervideo’s en ongepaste reacties te vinden waren op het videoplatform.

YouTube maakte ook bekend dat er voortaan scherper toezicht komt vanuit het bedrijf op video’s die voor kinderen te zien zijn. Het platform kwam de laatste dagen in opspraak nadat onder meer BuzzFeed News diverse video’s onder de aandacht bracht waarin kinderen in schokkende omstandigheden te zien waren.

YouTube zei eerder al actie te willen ondernemen naar aanleiding van ‘Elsagate’, vernoemd naar verontrustende filmpjes waar Disneyfiguur Elsa uit Frozen de hoofdrol speelt. Onder die verzamelnaam worden duizenden verontrustende en ongepaste kindervideo’s geschaard die op YouTube te zien zijn. Hierin zijn bijvoorbeeld bekende tekenfilmfiguren te zien die worden gemarteld, maar ook volwassenen die samen met kinderen ‘spelen’ dat ze ontvoerd worden. Het algoritme van de videosite, dat bedoeld is om vergelijkbare video’s automatisch af te spelen nadat een video is afgelopen, toont ook deze schokkende video’s na kindvriendelijke filmpjes.

Seksueel getinte commentaren

De verontrustende video’s, die vaak miljoenen keren zijn bekeken, staan niet alleen op YouTube zelf, maar ook op de kindvriendelijke versie YouTube Kids. Die app is overigens nog niet in Nederland te downloaden. De filmpjes zijn niet seksueel van aard, maar zijn wel vaak voorzien van seksueel getinte commentaren.

Nog lang niet alle gewelddadige kinderfilmpjes zijn verwijderd. Een eenvoudige zoekopdracht leverde verontrustende beelden van Peppa Pig op.

Reclamestop

Waar ook ophef over ontstond, is dat YouTube op kinderen gerichte reclame aan de video’s koppelt. Het bedrijf deelt de advertentie-inkomsten bij die filmpjes met de makers ervan. Een aantal grote bedrijven heeft naar aanleiding van de ophef besloten voorlopig geen reclame meer op YouTube te maken. Onder meer Mars, Adidas, Deutsche Bank en HP haalden hun advertenties van het videoplatform af omdat die werden vertoond bij filmpjes waarop schaars geklede kinderen te zien zijn. De Britse krant The Times en de BBC onthulden vrijdag dat gebruikers op grote schaal seksueel getint commentaar leverden op dergelijke filmpjes.

Deutsche Bank liet weten een reclamecampagne te hebben stilgezet toen duidelijk werd bij wat voor video’s de reclame werd getoond. Mars ging nog een stap verder en zegt niet meer op YouTube en bij Google te adverteren totdat dat bedrijf maatregelen heeft genomen. Andere bedrijven die hun advertenties hebben stopgezet, zijn supermarktketen Lidl, chocolademaker Cadbury’s en drankbedrijf Diageo.

Het is niet de eerste (tijdelijke) exodus van adverteerders bij het videoplatform. Vorig jaar staakten adverteerders tijdelijk hun activiteiten op het videoplatform toen bleek dat video’s van radicale extremisten lange tijd ongemoeid op YouTube konden blijven staan.