vrouwelijke syriëganger

Geen hoger beroep tegen Laura H., de eerste veroordeelde wegens uitreizen naar IS-gebied

Zowel het Openbaar Ministerie als Syriëganger Laura H. gaat niet in beroep tegen het vonnis van de Rotterdamse rechter. Daarmee is H. de eerste vrouw die is veroordeeld na te zijn teruggekeerd uit IS-gebied. De 22-jarige vrouw uit Zoetermeer werd deze maand door de rechter veroordeeld tot twee jaar cel waarvan dertien maanden voorwaardelijk, wegens het voorbereiden van terreur. Omdat ze al bijna een jaar in voorlopige hechtenis heeft gezeten, hoeft H. niet langer de cel in. Zowel het OM als de advocaat van H. zijn het niet eens met het vonnis, maar zien wegens haar ‘persoonlijke omstandigheden’ af van een hoger beroep. Laura H. kwam in het nieuws toen ze in juli vorig jaar met haar twee jonge kinderen uit de Iraakse stad Mosul wist te vluchten. Terwijl haar vader dacht dat de ontsnappingspoging was mislukt, dook er een video op waaruit bleek dat ze in handen was van Iraakse Koerden. Terug in Nederland werd H. vastgezet op de speciale afdeling voor terreurverdachten in Vught. Voor het OM was de zaak belangrijk omdat het niet eerder was gelukt een uit Syrië teruggekeerde vrouw te veroordelen. (NRC)