Voetbal

Deal met club in China moet Ajax 10 miljoen opleveren

Ajax gaat samenwerken met Guangzhou R&F FC. Directeur Edwin van der Sar zette maandag zijn handtekening onder een vijfjarige deal. Guangzhou R&F – uit dezelfde stad als topclub Guangzhou Evergrande, die de afgelopen zeven jaar kampioen werd – wil met hulp van Ajax de beste opleiding in China ontwikkelen. Dat levert Ajax 10 miljoen euro op.

Ed Engelkes gaat het project leiden. De oud-trainer van de vrouwen van Ajax wordt technisch directeur en neemt een aantal trainers mee die de filosofie van Ajax gaan overbrengen. Het is de intentie om het contract met vijf jaar te verlengen als de samenwerking bevalt.

„We waren de afgelopen jaren al actief in Azië, voornamelijk commercieel”, zei Van der Sar. „Deze samenwerking draait vooral om voetbal. De opleiding is voor Ajax al decennialang ontzettend belangrijk in alles wat wij doen. Het is bekend dat het voor ons lastig is om in Europa verder te groeien. Door de Ajax Coaching Academy hopen we hierin stappen te maken.”

De Chinese club, in 2011 opgericht, eindigde dit jaar als vijfde in de Super League. „Ajax heeft de beste jeugdopleiding van de wereld”, aldus vicevoorzitter Nicky Wong. „Wij zijn een jonge club, maar met dezelfde filosofie als Ajax waar het gaat om de manier van spelen, maar ook met betrekking tot opleiden van jeugd.” (ANP)