Vliegveld Bali langer gesloten vanwege vulkaan

Honderden vluchten zijn geannuleerd waardoor tienduizenden reizigers vastzitten. Het vliegveld van Lombok is inmiddels wel weer geopend.

Reizigers zitten vast op Bali.
Reizigers zitten vast op Bali. Foto Juni Kriswanto/AFP

Het internationale vliegveld van Bali blijft nog zeker een dag gesloten vanwege de vulkaanas die boven het eiland hangt. Dat schrijft het Indonesische ministerie van Transport dinsdagochtend in een verklaring. De vulkaan is nog steeds zeer actief.

De vulkanische as hangt ook op meer dan vier kilometer hoogte. Dan kan het vliegtuigmotoren beschadigen en het zicht van piloten verstoren. De luchthaven blijft in ieder geval tot woensdag 7.00 uur (lokale tijd) gesloten. Honderden vluchten zijn inmiddels geannuleerd, tienduizenden reizigers zitten op Bali.

In beeld: Hoe vulkaan Agung het leven op Bali overhoop gooit

Meerdere luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, besloten afgelopen weekend alle vluchten in de nacht te annuleren omdat het te gevaarlijk zou zijn boven vulkaan Agung. De luchthaven werd vervolgens maandag gesloten. Het vliegveld van het eiland Lombok, ten oosten van Bali, is inmiddels wel weer open.

Hoogste dreigingsniveau

Op het eiland geldt het hoogste dreigingsniveau. Op beelden is te zien dat magma uit de vulkaan stroomt en dat een dikke aswolk boven het eiland hangt. Zeker 100.000 eilandbewoners die zich binnen een straal van tien kilometer van de vulkaan bevinden, moeten het gebied zo snel mogelijk te verlaten. Zeker 40.000 mensen zijn al geëvacueerd.

Bali is een populaire vakantiebestemming met jaarlijks bijna vijf miljoen bezoekers. De populaire badplaatsen Kuta en Seminyak bevinden zich op zo’n 70 kilometer van Agung.

In 1963 was de laatste grootste eruptie van de vulkaan. Daarbij kwamen meer dan duizend mensen om het leven. Toen ging de as tot twintig kilometer de lucht in.