Uitdager leidt in Honduras

Presidentsverkiezingen Geheel onverwacht lijkt de Hondurese kiezer de zittende rechtse president toch geen omstreden tweede termijn te gunnen.

Oppositiekandidaat Nasralla
Oppositiekandidaat Nasralla Foto Rodrigo Abd/AP

Tegen alle voorspellingen in zijn de presidentsverkiezingen in Honduras zondag uitgelopen op een spannende tweestrijd. In de loop van de verkiezingsavond – en nog voordat de kiesraad TSE zijn eerste prognoses had bekendgemaakt – eiste zowel de zittende president Juan Orlando Hernández als uitdager Salvador Nasralla de overwinning op.

Pas diep in de nacht kwam de TSE met de eerste voorlopige uitslagen. Na telling van 57 procent van de stemmen stond Nasralla op 45 procent, ofwel 5 procentpunt voorsprong. Het zou beteken dat de Hondurese kiezers Hernández toch geen tweede termijn gunnen, in weerwil van alle peilingen van de afgelopen maanden.

Een tweede termijn voor Hernández was omstreden omdat de Grondwet van 1982 een tweede termijn uitsluit en politici verbiedt zelfs maar te pleiten voor opheffing van dit verbod. Hernández omzeilde dit constitutionele verbod handig door rechters van het Hooggerechtshof te laten ontslaan. Hun opvolgers stonden hem in 2015 vervolgens toe zich kandidaat te stellen voor herverkiezing.

Uit het verzet tegen deze manoeuvre verenigden de linkse en rechtse oppositie zich, en ging Salvador Nasralla als hun voorman de verkiezingen in. Nasralla is voormalig tv-presentator en sportjournalist en getrouwd met een winnares van de Miss Honduras-verkiezing. Hij wendde zijn bekendheid aan en maakte van de aanpak van corruptie zijn belangrijkste programmapunt. Als hij inderdaad wint, komt hiermee een einde aan het aloude tweepartijenstelsel van Honduras.

Hernández kwam als president meermaals in opspraak wegens de plundering van het ziekenfonds door enkele van zijn partijgenoten, onder wie zijn zus, en door vermeende banden met drugsbaronnen. De rechtse president genoot echter ook populariteit omdat hij het hoge aantal moorden in Honduras wist terug te dringen door het leger af te sturen op drugskartels en straatbendes van wie het geweld het land teistert.