Trump parachuteert eigen man bij financiële waakhond, chaos alom

Chaos bij de Amerikaanse financiële waakhond, de Consumer Financial Protection Bureau (CFPB), die Amerikanen moet beschermen tegen woekerhypotheken en ondeugdelijke creditcardvoorwaarden.

Want wie is er nu de waarnemend directeur? Leandra English, die aangesteld was door haar voorganger en maandag haar eerste werkdag zou hebben? Of toch het hoofd van Trumps begrotingsafdeling, Mick Mulvaney, die door de president in allerijl benoemd is en die maandag pontificaal het pand van de CFPB betrad?

English en Mulvaney vochten gedurende de maandag om het directeurschap. Zo stuurden beiden het personeel een mail, ondertekend met „waarnemend directeur”. Mulvaney nodigde het personeel daarbij uit een donut te komen eten in zijn – of English’ – kantoor. English, die niet op kantoor was, spande een rechtszaak aan tegen de regering Trump.

Het gevecht om het directeurschap van het instituut is meer dan een farce. Het CFPB is een Democratisch project – het werd onder Obama opgericht om consumenten tegen financiële wanpraktijken te beschermen. Republikeinen vinden het een bureaucratisch gedrocht dat Wall Street nodeloos in de weg zit. Mick Mulvaney, een Republikein die zich ten tijde van Obama in het Congres profileerde als begrotingshavik, noemde het instituut in het verleden „een zieke, droevige grap”.