Tijdschriften

Uitgever Meredith koopt bladen Time Inc.

Het Amerikaanse mediabedrijf Meredith lijft voor 2,8 miljard dollar (2,3 miljard euro) branchegenoot Time Inc. in, zo meldde de onderneming zondag. De overname wordt mede gefinancierd door de vermogende broers Charles en David Koch. Zij investeren 650 miljoen dollar in de deal.

De miljardairs zijn eigenaar van energieconcern Koch Industries, met 100.000 werknemers en een omzet van 115 miljard dollar het tweede bedrijf in de VS. De broers, die fel tegen elke vorm van overheidsbemoeienis zijn, investeren doorgaans veel geld in conservatieve media en de Republikeinse partij.

Time Inc. is eigenaar van ruim honderd titels. De bekendsten zijn Time Magazine, Fortune, Sports Illustrated en People. Meredith is uitgever van Better Homes Gardens, allrecipes en nog een tiental bladen over ouderschap; de groep heeft ook zestien tv-stations. Meredith verwacht de overname in de eerste drie maanden van 2018 af te ronden. Dan zal het in totaal ongeveer 135 miljoen lezers hebben.

Na de overname ontstaat een groep met een jaaromzet van 4,8 miljard dollar, inclusief 2,7 miljard aan advertentie-inkomsten (waarvan 700 miljoen aan online reclame), en een brutowinst van 800 miljoen dollar. Volgens het bedrijf leidt de overname tot een kostenbesparing van 400 tot 500 miljoen dollar in de eerste twee jaar. Vooral voor Time Inc. is dat met teruglopende abonneeaantallen welkom. Het derde kwartaal liet een omzetdaling zien van 9,5 procent, het zesde kwartaal op rij dat de omzet achterbleef bij de verwachting.

    • Anouk Eigenraam