Thuiskok

Kurkumarijst

Een eenvoudig recept voor een kruidige rijst als bijgerecht. Serveer er bijvoorbeeld gegrilde kip bij of kruidig gehakt.

Doe de rijst in een wijde pan met dikke bodem, liefst van geëmailleerd gietijzer, met een even stevig, goed passend deksel. Voeg het zeezout, dekurkuma, de kardemom en de komijn toe en roer alles door elkaar.

Zet de pan op hoog vuur, voeg het kokende water toe en roer nogmaals. Doe zodra het water kookt het deksel op de pan, zet het vuur zo laagmogelijk (zo nodig op een kleinere pit) en laat de rijst 20 minuten heel zacht pruttelen. Laat je niet verleiden tussentijds even te kijken, want dan ontsnapt de stoom waarin de rijst wordt gekookt. Controleer de rijst na 20 minuten; het water moet nu zijn geabsorbeerden de rijst gaar en niet langer krijtachtig zijn. Neem het deksel weg en maak de rijst los met een vork. Dek de pan af met een schone theedoek, leg daarop het deksel en laat de rijst minstens20 en maximaal 40 minuten van het vuur af staan voor je hem serveert.