Ten minste één dode bij beëdiging Keniaanse president

De president werd eind oktober verkozen nadat zijn tegenstrever zich terugtrok. Dat leidde tot weken van protest in het Afrikaanse land.

Aanhangers van de Keniaanse oppositie bij een branderd voertuig in Embakasi, een buitenwijk van Nairobi.
Aanhangers van de Keniaanse oppositie bij een branderd voertuig in Embakasi, een buitenwijk van Nairobi. Foto Reuters

Bij demonstraties rond de beëdiging van de Keniaanse president Uhuru Kenyatta is dinsdag ten minste één dode gevallen. Volgens persbureau AP trad de politie op met traangas en werden er schoten gelost bij protesten van aanhangers van de oppositie. Zij wilden de slachtoffers herdenken die de afgelopen weken vielen bij demonstraties tegen de verkiezingsuitslag.

Het is al enige tijd onrustig in het Afrikaanse land sinds Kenyatta eind oktober werd herkozen als president. De Keniaan ontving 98 procent van de stemmen nadat zijn tegenstrever Raila Odinga zich kort voor de verkiezingen terugtrok. Die deed dat omdat de kiescommissie geen eerlijk verloop van het stemproces zou kunnen garanderen. Eerder al had het Keniaanse Hooggerechtshof een verkiezingsuitslag van augustus ongeldig verklaard omdat het stemmen niet volgens de regels was verlopen.

Lees ook: President Kenyatta wint omstreden verkiezingen Kenia

Aanhangers van de oppositie gingen daarom de afgelopen weken de straten op om te protesteren tegen de herverkiezing van Kenyatta. De politie greep meermaals hard in, wat tientallen doden tot gevolg had. Om die slachtoffers te eren organiseerden oppositieleden dinsdag op verschillende plekken in hoofdstad Nairobi nieuwe protesten. Ook daar liep het echter uit de hand toen de politie ingreep met traangas en schoten loste.

Ceremonie

Elders in Nairobi kwamen tienduizenden mensen bijeen om de herverkiezing van Kenyatta te vieren. Tegenstanders van Kenyatta vinden die gelegenheid een schertsvertoning en boycotten de ceremonie. Verschillende staatshoofden bezoeken de bijeenkomst wel, onder wie de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Lees hier het verhaal van onze correspondent Koert Lindijer over het verdeelde Afrikaanse land: Politici blijven Kenia vergiftigen en verdelen

Kenyatta ging in zijn beëdigingstoespraak in op de situatie in zijn land. De afgelopen maanden waren volgens hem een “moeilijke tijd” en hebben “het uiterste gevergd” van het land. Het eerdere ingrijpen door het Hooggerechtshof toont volgens hem aan dat “de grondwet niet slechts op papier bestaat”.