Ruesink vertrekt als hoofdredacteur bij VI

Christiaan Ruesink was sinds mei 2016 in dienst. Hij gaat tijdelijk aan de slag als coach van andere titels binnen het uitgeversconcern WPG Media.

Christiaan Ruesink (48) heeft zijn vertrek aangekondigd als hoofdredacteur bij Voetbal International.
Christiaan Ruesink (48) heeft zijn vertrek aangekondigd als hoofdredacteur bij Voetbal International. Foto Marco de Swart/ ANP

Christiaan Ruesink vertrekt na anderhalf jaar als hoofdredacteur van Voetbal International (VI). Dat meldt het voetbaltijdschrift op zijn website. Ruesink was sinds mei 2016 in dienst bij VI. Daarvoor werkte hij ruim zes jaar als hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad.

VI verkeert al lange tijd in zwaar weer. Ruesink voerde twee reorganisaties door. In 2016 was er een nettoverlies van anderhalf miljoen euro en verloren vijftien medewerkers hun baan. Dit jaar moesten vijf van de zestig medewerkers vertrekken.

‘Ambities lagen elders’

De 48-jarige Ruesink heeft in de afgelopen maanden gewerkt aan een toekomststrategie voor het blad. Dat werd dinsdagmiddag gepresenteerd aan het personeel. Zo werd bekend dat VI een weekblad blijft; er werd eerder gesproken over een maandblad.

Daarnaast verhuizen de medewerkers volgend jaar van Utrecht naar Amsterdam. Zij komen te werken in het gebouw van de uitgeverij WPG Media. Het hoofdredacteurschap wordt voorlopig ingevuld door VI-journalisten Taco van den Velde, Peter Wekking en Dennis van Luling. In een reactie aan NRC laat Ruesink weten dat hij uit eigen beweging is opgestapt.

“Ik zie mijzelf als merkenbouwer en merkte dat mijn ambities elders liggen. Ik wil niet langer dagelijks met verslaggevers bezig zijn, maar ook met sales, vormgeving en andere zaken die horen bij een medium. Toen ik begon had ik allerlei dromen en ambities, alleen bleken de financiële problemen groter dan gedacht”.

Volgens Ruesink komt zijn vertrek niet door gebrek aan draagvlak binnen de redactie, al had een deel van het personeel wel moeite met de reorganisaties die hij doorvoerde. “Het was vanaf het begin onrustig, ontslagen zijn voor niemand leuk”. De komende tijd gaat Ruesink aan de slag als coach bij andere titels van WPG Media.

Onrustig na vertrek Johan Derksen

Na het vertrek van de bekende hoofdredacteur Johan Derksen in 2013 is het onrustig bij VI. De oplage kelderde van 130.000 naar 70.000. In amper vier jaar tijd vertrokken vijf hoofdredacteuren. Verder zijn de banden met populaire tv-programma Voetbal Inside doorgesneden. Na een conflict zijn Derksen en succesauteur Michel van Egmond ook niet langer werkzaam bij VI Boeken binnen WPG uitgevers, zij stapten over naar Overamstel.