Politie Australië: aanslag Oudejaarsavond verijdeld

De verdachte werd al een jaar in de gaten gehouden door het antiterreurteam. Toen hij een wapen probeerde aan te schaffen, werd hij opgepakt.

De man is gearresteerd in zijn huis Foto EPA/Victorian Police

De Australische politie heeft naar eigen zeggen een aanslag verijdeld, meldt AP. De politie arresteerde maandag een man die van plan was op Oudejaarsavond het vuur te openen op Federation Square in Melbourne. Op het plein komen jaarlijks duizenden mensen bijeen om het nieuwe jaar te vieren.

De verdachte werd opgepakt toen hij een automatisch geweer probeerde te kopen. Ook zou hij instructies hebben gedownload van een website van Al-Qaeda over hoe je een terroristische aanslag beraamt en hoe je wapens moet gebruiken. Hij is volgens de politie een sympathisant van terreurgroep Islamitische Staat en werd al een jaar in de gaten gehouden door het antiterreurteam van de Australische politie. De verdachte (20) is geboren in Australië en heeft Somalische ouders. De politiecommissaris van de staat Victoria, Shane Patton, zegt dat de verdachte zoveel mogelijk mensen wilde doden.

Dreigingsniveau ‘waarschijnlijk’

Sinds 2014 is het dreigingsniveau van een terroristische aanslag in Australië ‘waarschijnlijk’ en werden 74 terreurverdachten opgepakt. De Australische minister van Justitie Michael Keenan liet weten dat mensen gewoon Oud en Nieuw moeten gaan vieren. Wel zal er meer politie op de been zijn.

Lees ook: In juli arresteerde de Australische politie vier verdachten. Zij zouden van plan zijn geweest een aanslag te plegen op een vliegtuig.

Vorig jaar december hield de Australische politie vier mensen aan die tijdens de feestdagen aanslagen wilden plegen op Federation Square en andere openbare gelegenheden in Melbourne. Deze vier staan volgend jaar terecht op verdenking van terrorisme. Als ze schuldig worden bevonden, riskeren ze een levenslange gevangenisstraf.

Ook in Duitsland werd vorige week volgens de politie een aanslag verijdeld. Daar werden zes Syrische asielzoekers opgepakt bij een grootschalige politieactie. Zij zouden een aanslag hebben beraamd op de kerstmarkt in Essen.

    • Sophie van Oostvoorn