Paus in Birma: respect voor alle etnische groepen

De geestelijk leider leek daarmee zijn steun voor de Rohingya uit te spreken, maar noemde de groep verder niet bij naam in zijn toespraak.

De paus schudt de hand van de omstreden Birmese leider Aung San Suu Kyi in de hoofdstad Naypyidaw.
De paus schudt de hand van de omstreden Birmese leider Aung San Suu Kyi in de hoofdstad Naypyidaw. Beeld Max Rossi/AP

Paus Franciscus heeft in een toespraak in Birma dinsdag opgeroepen tot “respect voor alle etnische groepen”. Daarmee leek hij indirect zijn steun uit te spreken voor de Rohingya, die al tientallen jaren in het land onderdrukt worden. Dit deed de geestelijk leider echter zonder de moslimminderheid bij naam te noemen.

Volgens de paus lijden de inwoners van Birma door het voortdurende geweld, wat heeft geleid tot een verdeelde samenleving. De paus riep op tot een “rechtvaardige en inclusieve sociale orde” in het land. Het is daarom volgens Franciscus noodzakelijk dat mensenrechten worden gerespecteerd, en verschillende religieuze groeperingen elkaar tolereren.

Twitter avatar Pontifex Pope Francis I want my visit to embrace all the people of Myanmar and to encourage the building of an inclusive society.

Het gebruik van de term ‘Rohingya’ ligt gevoelig. Birmese autoriteiten, onder wie de facto leider Aung San Suu Kyi, noemen de groep Bengali . Dat wordt gezien als een scheldwoord en als een ontkenning van het feit dat veel Rohingya hun geschiedenis in Birma hebben.

Adviseurs van de paus vreesden volgens Reuters dat het noemen van de Rohingya een diplomatieke crisis met Birmese autoriteiten zou kunnen veroorzaken. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de christelijke minderheid in het land. In Birma wonen ongeveer een half miljoen katholieken, zo’n 1 procent van de bevolking.

Ontmoeting met omstreden generaal

De paus deed de uitspraken in de Birmese hoofdstad Naypyidaw in het bijzijn van Suu Kyi en belangrijke diplomaten. Franciscus is een week op reis in Birma en Bangladesh. Maandag ontmoette de paus de Birmese generaal Min Aung Hlaing, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de etnische zuiveringen. In een verklaring zei het leger dat er “geen religieuze discriminatie” plaatsvindt in Birma.

Birma ziet de Rohingya niet als aparte etnische groep die thuishoren in het land. De moslimminderheid is staatloos en wordt al jarenlang gediscrimineerd in het overwegend boeddhistische land. De internationale gemeenschap beschuldigt de militaire leiding van Birma van etnische zuiveringen. Sinds augustus zijn 620.000 Rohingya het land ontvlucht naar buurland Bangladesh, nadat het leger met “zuiveringsacties” begon in de westelijke Rakhine-deelstaat.

In beeld: Rohingya, de verhalen achter hun verwondingen

Vorige week zeiden Bangladesh en Birma dat de twee landen overeenstemming hebben bereikt over de terugkeer van de honderdduizenden Rohingya-vluchtelingen. Het is zeer de vraag of dit gaat gebeuren aangezien het gaat om een niet-bindend memorandum. Afgelopen weekend zei Bangladesh dat de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR mag toezien op de terugkeer van de Rohingya.