Pamflet Na basisscholen komt ook voortgezet onderwijs in actie

Naast PO in Actie, voor het primair onderwijs, is nu ook het nieuwe VO in Actie opgestaan voor het voortgezet onderwijs. Deze dinsdag levert de actiegroep samen met het Landelijk Aktiecomité Scholieren een manifest in bij de Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De indieners willen minder lesuren; ze hebben niet genoeg tijd om lessen voor te bereiden en voor persoonlijke aandacht, zeggen ze.

Volgens de OESO, de organisatie voor geïndustrialiseerde landen, kent Nederland veel lesuren. In het buitenland geven leraren „fors minder les”, schrijven leraar wiskunde Frans van Haandel en leraar Nederlands Henk ter Haar bij het pamflet. De norm in Nederland is 25 lessen per week, terwijl 20 lessen per week het Europese gemiddelde zou zijn.” Het manifest roept het kabinet op het groeiende lerarentekort serieus te nemen.

VO in actie is de derde actiegroep die buiten de vakbond is ontstaan. PO in actie nam al het initiatief tot een werkonderbreking van één uur in juni. Op 12 december willen de vakbonden in het basisonderwijs, weer staken, als minister Slob (Onderwijs, ChristenUnie) op 5 december zijn half miljard extra niet heeft verhoogd tot 1,4 miljard euro.

Wetenschappelijk personeel heeft de hashtag #woinactie in gebruik genomen om meer geld te eisen voor hoger onderwijs. (NRC)