Oud-aanklager Ocampo van Strafhof wilde debat op universiteit verhinderen

Via een brief van zijn advocaten heeft hij de decaan van de rechtenfaculteit "dringend verzocht" af te zien van de bijeenkomst.

Luis Moreno Ocampo
Luis Moreno Ocampo Foto Robert Vos

Voormalig hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof Luis Moreno Ocampo heeft geprobeerd een academisch debat aan de Universiteit Utrecht tegen te houden. Via een brief van zijn advocaten heeft hij de decaan van de rechtenfaculteit „dringend verzocht” af te zien van de bijeenkomst. Het thema van het debat was ethiek binnen internationale organisaties.

De discussie, die dinsdag plaatsvond bij het Utrecht Center for Global Challenges, was georganiseerd naar aanleiding van een serie artikelen over Ocampo in NRC en andere Europese media die zijn aangesloten bij onderzoeksnetwerk EIC. Die artikelen beschreven onder meer hoe Ocampo na zijn vertrek bij het hof in Den Haag voor een Libische oliemiljardair werkte die nauwe banden onderhield met een krijgsheer in Libië. Ook bleek Ocampo in zijn tijd als aanklager (2003-2012) minstens één geheim brievenbusbedrijf in een belastingparadijs te hebben gehad.

Volgens Ocampo, die nu internationaal strafrecht doceert aan Harvard, bestaan de artikelen uit „ongefundeerd giswerk, dat blijk geeft van een ernstig gebrek aan begrip” van het internationaal recht. Op zijn verzoek maakte de faculteit kleine tekstuele wijzigingen in de aankondiging op de website. Zo werd toegevoegd dat Ocampo de inhoud van de artikelen tegenspreekt en veranderde het woord ‘schandalen’ in ‘ontwikkelingen’.

Er was „geen enkele aanleiding” om het debat te schrappen, aldus een woordvoerder. „Het ging over een relevant thema, en de discussie werd gevoerd door een brede groep van sprekers.” Ook zegt hij: “Het plaatsen van actuele ontwikkelingen in een academische context is bij uitstek een taak voor een universiteit, passend bij de academische vrijheid.”

Vorige week riepen vier juristen, de meesten oud-medewerkers die aan de wieg van het hof gestaan hebben, in een academisch artikel huidig Strafhofaanklager Fatou Bensouda op om een externe partij het tijdperk-Ocampo te laten evalueren. Behalve de onderwerpen uit de krantenartikelen wordt wat hen betreft een lijst aan andere integriteitskwesties uit die periode onderzocht.