Uitstekend jaar met frustrerend slot

Nederlands vrouwenelftal Eerste puntenverlies voor Oranje in WK-kwalificatie door 0-0 tegen Ierland. De arbitrage blunderde bij een handsbal.

Spits Vivianne Miedema (nr. 9) kreeg veel kansen.
Spits Vivianne Miedema (nr. 9) kreeg veel kansen. Foto ANP SOCCRATES

Twee handen in de lucht bij Sarina Wiegman, wereld-vrouwencoach van het jaar. EK-sterren als Vivianne Miedema en Lieke Martens betrokken bij een opstootje zoals je dat in het vrouwenvoetbal zelden ziet. De Russische scheidsrechter Anastasia Poestovojtova ziet in de 88ste minuut een zuivere handsbal over het hoofd. Geen strafschop voor Nederland, weg uitgelezen kans op de beslissende goal.

Dus slaat de frustratie in alle hevigheid toe bij de Europees kampioen. Nederland-Ierland is en blijft 0-0. Kostbaar puntenverlies op weg naar het WK 2019 in Frankrijk.

Natuurlijk, 2017 gaat voor de Nederlandse voetbalvrouwen sowieso de geschiedenis in als het jaar van de grote sprong voorwaarts. Miedema (Arsenal), Shanice van der Sanden (Lyon) en wereldvoetbalster van het jaar Lieke Martens (Barcelona) maakten toptransfers. Ze werden de eerste vrouwelijke voetbalidolen van Nederland.

Volle stadions en goed bekeken live-uitzendingen op tv, zelfs tegen een modale tegenstander als Ierland, de nummer 33 van de wereld.

Maar het succes van Oranje is kwetsbaar. Niet eens alleen door een teleurstellende 0-0 als tegen Ierland. De Oranje Leeuwinnen zijn niet het hele verhaal van het vrouwenvoetbal. Bovenaan de piramide van meer dan 150.000 voetballende vrouwen en meisje staat een eredivisie met slechts negen clubs, die hun duels meestal spelen in anonimiteit. Internationaal zijn de verschillen ook groot. Afgelopen vrijdag walste Oranje met 5-0 over Slowakije voor slechts 342 toeschouwers.

Wat een verschil met de in slechts zeven uur volledig uitverkochte Goffert dinsdagavond. Toch slaagde de Nederlandse wonderaanval er niet in de Ierse muur van tien speelsters achter de bal te slechten. Het bleef in de eerste helft bij een kopbal van centrale verdedigster Stefanie van der Gragt, een actie van rechtsback Desiree van Lunteren en een schot van Miedema op de paal. Geen goals, maar het publiek jubelde er niet minder om. Zelfs de slordigste breedtepass werd gevolgd door bemoedigend applaus.

Ook na rust bleef de sfeer op de tribunes goed, hoeveel kansen ook werden gemist. „Je ziet dat tegenstanders zich op ons gaan instellen”, mokte Martens na afloop. Door het gelijkspel staan beide landen nu met zeven punten uit drie wedstrijden gedeeld eerste in de poule. Noorwegen volgt op één punt. Volgens coach Wiegman blijft het WK haalbaar. „We willen bij de wereldtop komen en blijven.”