Opnamestop bij kliniek Michael P.

Moordzaak Anne Faber Aventurijn mag lange tijd geen risicovolle patiënten opnemen. De kliniek moet het personeelsbeleid en de veiligheid verbeteren en drugs op het terrein weren.

Het fietspad op de route die Anne Faber afgelopen september heeft afgelegd. Ze kwam in de buurt van Aventurijn, de kliniek waar Michael P. verbleef.Foto ANP/Bas Czerwinski
Het fietspad op de route die Anne Faber afgelopen september heeft afgelegd. Ze kwam in de buurt van Aventurijn, de kliniek waar Michael P. verbleef.Foto ANP/Bas Czerwinski

Tot nader order mag de kliniek waar de verdachte van de moord op Anne Faber verbleef, geen zware complexe patiënten meer opnemen. Dat heeft minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven. De kliniek Aventurijn in Den Dolder, dochterinstelling van ggz-instelling Altrecht, moet eerst maatregelen nemen om de zorg en veiligheid te verbeteren.

De beslissing van minister Dekker komt na de afronding van de eerste van drie onderzoeken naar de zaak-Faber. De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deden onderzoek naar de vraag of het veilig en verantwoord is om risicovolle patiënten te plaatsen in de forensisch psychiatrische afdeling Roosenburg van Aventurijn, waar verdachte Michael P. verbleef.

Verkrachting

De 25-jarige Faber werd sinds vrijdag 29 september vermist na een urenlange fietstocht door de bossen vanuit haar woonplaats Utrecht. Haar dode lichaam werd op 12 oktober bij Zeewolde gevonden, op aanwijzingen van verdachte Michael P.. Hij was eerder veroordeeld voor verkrachting van twee minderjarige meisjes, had TBS geweigerd en zat de rest van zijn straf uit in Aventurijn. Hij mocht regelmatig met verlof in het kader van zijn terugkeer in de samenleving.

Michael P. wordt in de zaak-Faber verdacht van moord of doodslag, vrijheidsberoving en verkrachting. Hij ondergaat een persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Hoewel de inspecties concluderen dat er niet direct actief ingegrepen hoeft te worden in de kliniek, zijn er toch enkele „belangrijke zorgpunten”, volgens minister Dekker.

Drugs kopen

Zo kunnen de patiënten in de omgeving van de kliniek te makkelijk aan drugs komen. Van Michael P. is bekend dat hij in het verleden cocaïne gebruikte. Sommige medewerkers van Aventurijn betwijfelen of de kliniek wel de „deskundigheid” heeft om „adequate verslavingsbehandeling” te bieden, staat in het rapport. Maar het bestuur acht de behandelstaf „voldoende opgeleid” om met verslavingsproblematiek om te gaan.

Verder moeten de personeelsbezetting en het veiligheidsgevoel van medewerkers verbeterd worden. De tijdelijke medewerkers, die vaak invallen voor vaste werknemers, zijn weliswaar gekwalificeerd, maar hebben minder ervaring met forensische patiënten en kennen de bewoners van Aventurijn niet altijd even goed.

‘Krappe arbeidsmarkt’

In een reactie erkent het bestuur van Altrecht de problemen. Het bestuur zegt zich te herkennen in de aanbevelingen van de inspectie, over personeelsbezetting, gevoelens van onveiligheid en verslavingsproblematiek. „Er is in de gehele geestelijke gezondheidszorg een krappe arbeidsmarkt en dat is voelbaar in de kliniek en voor iedere medewerker”, staat in een schriftelijke verklaring. Ook erkent de kliniek dat sommige patiënten een „hardnekkig” drugsprobleem hebben: aan verbetering van de verslavingsaanpak wordt gewerkt.

Na de aanhouding van Michael P. heeft de kliniek al enkele maatregelen genomen. Zo was er al een tijdelijke opnamestop van zware patiënten en er wordt nu 24 uur per dag gesurveilleerd door politie en buurtcoaches. Dat moet de gevoelens van onveiligheid bij omwonenden wegnemen. Ook moest het ertoe leiden dat drugs beter werden geweerd van het terrein.

Naast de studie naar de ggz-instelling loopt ook nog een tweede onderzoek door de inspecties naar het detentieverloop van P. Ook werkt het Openbaar Ministerie nog aan een inhoudelijk onderzoek.