Noord-Korea test nog betere intercontinentale raket

Het wapen kwam bij Japan in zee terecht. Met dit nieuw type raket, de Hwasong-15 lijkt het er op dat ook het Witte Huis en New York binnen schootsafstand liggen.

Kim Jong Un inspecteert een intercontinentale ballistische raket van het type Hwasong-14.
Kim Jong Un inspecteert een intercontinentale ballistische raket van het type Hwasong-14. Foto KCNA/Reuters

Noord-Korea heeft een intercontinentale raket, of ICBM gelanceerd. Dat maakte het land bekend in een speciale televisie-uitzending. Met dit nieuwe type raket lijken voor het eerst New York en het Witte Huis binnen schootsafstand te zijn.

De Hwasong-15 werd 03.17 uur lokale tijd gelanceerd vanuit de provincie Zuid-Pyongan, en vloog in oostelijke richting. Het projectiel bereikte een hoogte van circa 4.500 kilometer, voor het op zo’n 960 kilometer afstand van de lanceerbasis in zee stortte. Niet eerder kwam een Noord-Koreaanse raket zo hoog. Bij de vorige test met een ICBM klom het projectiel nog tot 3.700 kilometer.

Volgens de Japanse regering kwam het wapen in de Japanse Zee terecht nabij de prefectuur Aomori, meldt de omroep NHK. Eerdere berichten dat het wapen over Japans grondgebied is gevlogen, worden door meerdere bronnen tegengesproken. Er werd geen landelijk alarm afgekondigd, zoals bij de raketproeven in augustus en september.

Twitter avatar wslafoy Scott LaFoy That’s quite the trajectory https://t.co/vQWWATN8Wc

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un verklaarde na afloop van de test dat het kernwapenprogramma van zijn land nu is voltooid. “Kim heeft met trots aangekondigd dat we nu dan eindelijk de historische taak hebben volbracht van het vervolmaken van de nucleaire bewapening van onze staat”, schrijft het staatspersbureau KCNA. Noord-Korea noemt zichzelf in het persbericht een “verantwoordelijke kernmacht” en een “vredelievende staat”.

‘Witte Huis binnen schootsafstand’

Noord-Korea beweert dat de raket het volledige Amerikaanse vasteland kan bereiken. Raketdeskundige David Wright denkt dat die claim kan kloppen. De raket werd in een sterk verticale baan getest. Als het projectiel met een normale hoek gelanceerd zou worden, zou het volgens Wright een bereik hebben van 13.000 kilometer. Daarmee liggen ook New York en Washington DC - die de vorige ICBM die getest werd net niet haalde - binnen het bereik van Pyongyang.

Lees ook: Kan de wereld nog iets doen tegen Kim Jong-un?

In een korte verklaring tegenover journalisten zei de Amerikaanse president Donald Trump dat de VS het probleem zullen oplossen, zonder verder uit te weiden. Volgens de president heeft Washington de zaak onder controle, zo verklaarde hij na een gesprek met minister van Defensie Jim Mattis.

Volgens Trump wordt het Amerikaanse beleid ten opzichte van Noord-Korea na de nieuwste proef niet aangepast:

“Er is niets veranderd. We hebben een hele serieuze benadering en er is niets veranderd.”

Rusland noemde dinsdag de raketlancering “provocatief”. Volgens het Kremlin leidt het ertoe dat eventuele onderhandelingen over het Noord-Koreaanse wapenprogramma nog verder in de toekomst worden opgeschoven.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson zei dat het nog niet te laat is voor Pyongyang om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. “Diplomatieke opties zijn nog haalbaar en open, voor nu”, aldus de minister.

Twitter avatar USAsiaPacific EAP Bureau Statement by @StateDept Secretary Tillerson on the latest #DPRK missile launch: https://t.co/dTaj4anxgt

Een week geleden plaatste president Trump Noord-Korea opnieuw op de lijst van landen die terrorisme sponsoren.

Diplomaten melden aan persbureau Reuters dat woensdagavond om 21.00 uur (Nederlandse tijd) de VN-Veiligheidsraad op verzoek van Japan in spoedzitting bijeen komt om over de kwestie te praten. Na een telefoongesprek met zijn Amerikaanse collega Trump liet de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in een persconferentie weten dat de druk en de sancties op Noord-Korea in stand zullen blijven.

Zuid-Korea

Zuid-Korea heeft zes minuten na de raketproef een zogenoemd trainingsprecisiebombardement uitgevoerd, meldt persbureau Yonhap. Daarbij werden drie raketten gelanceerd - vanaf een raketinstallatie, een marineschip en vanuit een straaljager - die een doel raakten op exact dezelfde afstand als de locatie waarvandaan het Noord-Koreaanse projectiel werd gelanceerd. De actie was volgens de Zuid-Koreaanse krijgsmacht een succes: alle drie raketten troffen het doel.

Na de laatste paar Noord-Koreaanse raketproeven reageerde Zuid-Korea steeds binnen korte tijd met een eigen militaire actie. Op deze manier wil de regering in Seoul haar burgers laten zien dat het leger in staat is een eventuele Noord-Koreaanse aanval af te slaan.

Lees hier hoe Zuid-Korea reageert op Noord-Koreaanse proeven.

De situatie rond het lanceerterrein werd in de uren voor de lancering al in de gaten gehouden door Zuid-Korea en de VS, meldden Yonhap en het Japanse persbureau Kyodo. Toch was de Zuid-Koreaanse krijgsmacht niet zeker dat een raketproef werd voorbereid, omdat op satellietbeelden geen lanceerplatform te zien was. Er werd rekening mee gehouden dat het toegenomen radioverkeer, dat aanleiding was voor de vermoedens, verband hield met de jaarlijkse wintertraining die in december begint.

Bedreiging

Na de test riep de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zijn Nationale Veiligheidsraad bijeen om over de dreiging te spreken. Hoewel Noord-Koreaanse intercontinentale raketten primair tegen de VS zijn gericht, loopt ook Seoul gevaar door de rappe ontwikkelingen van de wapenprogramma’s van Pyongyang. Kim Jong-un hoopt namelijk dat de ICBM’s het bondgenootschap van de VS en Zuid-Korea uit elkaar zal spelen.

Nu Amerikaanse miljoenensteden als Los Angeles en Chicago binnen het bereik liggen van Noord-Koreaanse projectielen zal Washington Seoul mogelijk niet zo snel te hulp schieten in het geval van een conflict tussen Noord- en Zuid-Korea, zo hoopt Kim.

Daarnaast loopt Zuid-Korea ook gevaar door zijn eigen bondgenoot. Trump heeft de afgelopen maanden meerdere malen gezinspeeld op een militaire aanval op Noord-Korea. Mocht de president de daad bij het woord voegen, dan is het aannemelijk dat een Noord-Koreaanse vergeldingsactie in eerste instantie op Zuid-Koreaanse doelen zal zijn gericht.

Videospecial: Het conflict met Noord-Korea gaat op een van deze vijf manieren eindigen:

Eerdere lanceringen

Noord-Korea testte tweemaal eerder een intercontinentale raket. De eerste, gelanceerd op 4 juli, leek nog niet verder te kunnen komen dan Alaska en mogelijk Hawaii. Een tweede proef met hetzelfde type raket later die maand toonde echter aan dat Pyongyang al bijna het hele Amerikaanse vasteland kon treffen. In september voerde het land een proef uit met een waterstofbom.

De meest recente raketproef vond ruim twee maanden geleden plaats. Toen ging het vermoedelijk om een middellangeafstandsraket van het type Hwasong-12, die over het Japanse eiland Hokkaido vloog. Enkele dagen na die lancering dreigde de Amerikaanse president Donald Trump met “het totaal vernietigen van Noord-Korea” als dat land een bedreiging zou blijven vormen.

Tussen de lancering in september en de lancering van dinsdag zaten 74 dagen. Dat is de langste pauze tussen twee lanceringen van dit jaar.

De lancering van dinsdag is de twintigste raketproef van dit jaar. Hoewel Noord-Korea geregeld vroeg in de ochtend of laat in de avond test, is een raketproef middenin de nacht zeer ongebruikelijk.

Lees ook: In een paar minuten is de raket Japan overgevlogen