Recensie

Recensie Film

Natuurbeschermers strijden voor Amazonedolfijn

Documentaire Twee natuurbeschermers zetten zich in om de orinocodolfijn te redden. De dolfijn, die alleen in het Amazonegebied voorkomt, wordt gedood om een andere vis mee te kunnen vangen die een lekkernij is in Zuid-Amerika.

In het uitgestrekte Amazonegebied proberen twee biologen de orinocodolfijn te beschermen, in A River Below.
In het uitgestrekte Amazonegebied proberen twee biologen de orinocodolfijn te beschermen, in A River Below.

In de documentaire A River Below worden twee biologen/natuurbeschermers gevolgd die de Amazone als hun werkgebied hebben. Zowel Richard Rasmussen als Fernando Trujillo houdt zich bezig met het beschermen van de met uitsterven bedreigde orinocodolfijn. Deze roze dolfijn wordt in het Amazonegebied illegaal gevangen, in stukjes gehakt en vervolgens als aas gebruikt om op de lucratieve piracatingavis (of ‘mota’) te vissen, een lekkernij in Zuid-Amerika.

Rasmussen is de Freek Vonk van Brazilië, waar zijn natuurprogramma op National Geographic miljoenen kijkers trekt. De gedreven Rasmussen gaat zo ver dat hij via opnames van een gedode dolfijn, die nota bene zwanger was, een moratorium op het vangen van piracatinga weet te bewerkstelligen. Halverwege de boeiende documentaire blijkt dat hij daarvoor lokale vissers erin luisde die niet wisten dat de heftige beelden zouden worden uitgezonden in een populair tv-programma. Heiligt het doel de middelen? Rasmussen vindt van wel, de natuur sterft immers.

Fernando Trujillo, Rasmussens Colombiaanse evenknie, waarschuwde in een tv-show dat mota’s een veel te hoog kwikgehalte bevatten, waarna hij met de dood werd bedreigd. De economische belangen van de visindustrie zijn nou eenmaal immens. We zien hem gelaten een kogelvrij vest passen. De vis wordt duur betaald.