Leger Egypte doodt 14 islamitische militanten

In de afgelopen dagen heeft Egypte meerdere aanvallen uitgevoerd. Vorige week vrijdag kwamen driehonderd gelovigen om het leven tijdens een aanval op een moskee.

Eerder deze week werd er een vergeldingsaanval uitgevoerd op 'terroristen' die verantwoordelijk zijn voor de grootschalige aanval op een moskee in het noorden van de Sinaïwoestijn.
Eerder deze week werd er een vergeldingsaanval uitgevoerd op 'terroristen' die verantwoordelijk zijn voor de grootschalige aanval op een moskee in het noorden van de Sinaïwoestijn. Foto EPA

Egyptische veiligheidsdiensten hebben dinsdag tijdens een vuurgevecht zeker veertien islamitische militanten gedood in de omgeving van de Sinaïwoestijn. Dat melden internationale persbureaus op basis van autoriteiten in Egypte.

De militanten werden gedood tijdens een inval op een boerderij in de noordoostelijke provincie Ismailia. Deze plek werd gebruikt als wapenopslag om aanvallen uit te voeren in het noorden van de Sinaï. In totaal werden zes verdachte militanten opgepakt. Volgens het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken zou er geen direct verband zijn met de bloedige aanslag op een moskee van afgelopen vrijdag.

Moskee vooral bezocht door soefi-moslims

Bij deze terroristische aanval in Bir al-Abed, in het noorden van de Sinaï, kwamen meer dan driehonderd gelovigen om het leven. De aanslag is vermoedelijk uitgevoerd door een lokale tak van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Het gebedshuis werd voornamelijk bezocht door soefistische moslims, een mystieke stroming binnen de islam die door IS wordt beschouwd als ketterij.

In de afgelopen dagen heeft het Egyptische luchtmacht bombardementen uitgevoerd op militanten die achter de aanslag zaten. Het is onduidelijk of alle aanslagplegers zijn gedood.

‘Vergeldingsacties zijn zinloos’

Volgens analist Mohannad Sabry zijn dit soort vergeldingsacties “zinloos”, zo liet hij weten in een interview met NRC. Het Egyptische leger vecht al sinds 2013 tegen militanten in de Sinaï; het heeft er niet voor gezorgd dat het uitgestrekte gebied veiliger is geworden.

Lees hier het interview: ‘Regeringstroepen maken geen verschil’

Het grootste probleem in de Sinaï is het gebrek aan ontwikkeling en de armoede onder de bedoeïenen, aldus Sabry. Dat is de reden dat een deel van de bevolking zich achter de fundamentalistische islam heeft geschaard, zo laat de Egyptenaar weten.

“De extremisten profiteren alleen maar van de zwakte van de Egyptische overheid. Het is precies dezelfde reden waarom Al-Qaeda voet aan de grond kreeg in Jemen en Osama bin Laden destijds in Afghanistan.”