kunstmarkt Schoenruzie: Art Basel schikt met Adidas

De gewraakte Adidas-schoenen.
De gewraakte Adidas-schoenen. Foto Adidas

Kunstbeurs Art Basel heeft een schending van haar auteursrechten door Adidas in der minne geschikt. De Duitse sportkledingfabrikant deelde een jaar geleden bij Art Basel Miami Beach sportschoenen uit met het logo van Art Basel. Omdat daarvoor geen toestemming was gevraagd, klaagde de kunstbeurs Adidas in mei aan.

Met de schikking, waarvan de details niet bekend zijn gemaakt, is het conflict uit de wereld, liet Art Basel maandag weten. In mei eiste de beurs dat het restant van de schoenen, waarvan duizend paar waren gemaakt, zou worden vernietigd. Ook eiste Art Basel schadevergoeding. Al tijdens de beurs werd een deel van de uitgedeelde schoenen op eBay te koop aangeboden, met vraagprijzen tot 500 dollar.

Het grappige is dat Adidas zijn eigen handelsmerk – drie parallelle strepen – zeer nauwgezet beschermt. Zo is het bedrijf al twintig jaar verwikkeld in een juridisch gevecht met kledingfabrikant H&M, die in het verleden broeken en shirts maakte met twee parallelle strepen.